Dette vil ingeniørene stemme

Fersk meningsmåling.

Oppslutningen rundt Høyre er over 10 prosentpoeng høyere blant ingeniører enn hos resten av befolkningen.
Oppslutningen rundt Høyre er over 10 prosentpoeng høyere blant ingeniører enn hos resten av befolkningen. Bilde: Lise Åserud / NTB scanpix
Roald RamsdalRoald RamsdalJournalist
21. aug. 2017 - 05:26

Nok en gang ligger Erna Solberg an til å gjøre et godt valg blant norske ingeniører.

Ingeniørenes oppslutning rundt Høyre er over 10 prosentpoeng høyere enn hos resten av befolkningen.

Resultatene kommer frem i en meningsmåling NITO gjennomførte på forsommeren.

– Harde fag trekker mot høyre

Blant NITO-medlemmene er Høyre tett fulgt av Arbeiderpartiet i popularitet. Men oppslutningen rundt Arbeiderpartiet er nær 4 prosentpoeng lavere hos ingeniørene sammenliknet med resten av befolkningen.

– Høyre er markant hos medlemmene våre, forteller NITO-president Trond Markussen.

Han mener det ikke er unaturlig og trekker frem tre forklaringer: Flertall menn, mange i næringslivet og harde fag.

Vis mer

– Mange innen privat sektor vil trekkes mot Høyre. Det er nok også en del menn som dras mot høyresiden, og tre fjerdedeler av medlemmene våre er menn, sier han. 

Mange som er opptatt av de litt harde fagene, teknologi og realfag, er en gruppe som stemmer mot Høyre er også NITO-presidentens inntrykk.

– Utdanning forklarer

Valgforsker Bernt Aardal trekker frem høyere utdanning som en av forklaringene på hvorfor Høyre har så stor oppslutning hos ingeniørene. 

– Dette er antakeligvis mange i privat sektor og det vi vet om folk med høyere utdanning i privat sektor, er at partiet Høyre står sterkt. Frp gjør det vanligvis svakere i utvalg med høyere utdanning, sier Aardal, som er professor i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo.

Frp fikk kun 8 prosent oppslutning hos ingeniørene - mot over 13 prosent i den siste undersøkelsen på befolkningen som helhet.

– En slik undersøkelse avspeiler de mønstrene man ser i befolkningen som helhet, men fordi de avviker på andre egenskaper, blant annet sektortilknytning, yrke og utdanning, så kan det dra mer i retning av Høyre.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Høyre-oppslutningen sank

NITO-president Markussen mener det er interessant å sammenlikne årets undersøkelse med en meningsmåling organisasjonen gjennomførte før Stortingsvalget i 2013.

Den gang fikk Høyre en oppslutning på hele 43 prosent. I år har oppslutningen sunket med over 10 prosentpoeng sammenliknet med 2013-målingen.

NITO-presidenten mener det dels skyldes at det er lettere å være i opposisjon enn i posisjon. I tillegg trekker han frem oljenedturen.

– Det er bare å si ordet petroleumsingeniør og se på utfordringer med økt arbeidsledighet blant ingeniører. Det kan ha svekket oppslutningen rundt de som sitter i regjering, mener han.

Tillitserklæring

Parlamentarisk leder i Høyre, Trond Helleland, tar årets måling som en tillitserklæring.

– Erna snakket om omstilling lenge før oljeprisfallet kom. Samtidig har vi lagt vekt på kunnskapspolitikk og realfagssatsing, sier han og trekker frem kravet om karakter fire eller bedre for å komme inn på lærerstudiet som eksempel.

– Jeg tror ingeniører som er realfagsbeviste setter pris på den politikken Høyre fører.

Helleland forklarer nedgangen i oppslutningen fra 2013 slik:

- Det har vært en tøff periode for ingeniørene, med halvering av oljeprisen og økning i ledighet.  Samtidig så tror jeg at mange ingeniører ser at Høyre står i spissen for en modernisering av Norge.

Sp vokser

Når det gjelder oppslutningen rundt flere av småpartiene så er den relativt lik med resten av befolkningen. Oppslutningen rundt SV og KrF er riktignok noe lavere enn i resten av befolkningen.

– NITO består av hele folket, så du vil se at det gjenspeiler den norske befolkningen. NITO-medlemmer finner du i de fleste bedrifter og i både offentlig og privat sektor, sier NITO-presidenten.

Oppslutningen rundt Miljøpartiet de grønne er bare marginalt svakere hos ingeniørene (3,5 %) enn hos resten av befolkningen (4 %).

Når det gjelder småpartiene, er Markussen mest overrasket over at Senterpartiet får en oppslutning på 12,7 prosent, som er noe over oppslutningen hos resten av befolkningen.

– Det er også et bilde på NITO. Vi har medlemmer i alle kommuner, forteller Markussen.

Rødt var ikke mulig svaralternativ i årets undersøkelse fra NITO. Organisasjonen valgte å ha med partiene som pr i dag er representert på Stortinget som svaralternativer. I 2013-undersøkelsen svarte 1 % av de spurte ingeniørene at de ville stemme Rødt.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.