KARRIERE

340 permitterte i riggselskap fikk for lite betalt - dømt til å betale

Pilotsak klar.

Transocean har hatt flere runder med permitteringer, deriblant for de ansatte på Transocean Arctic (bildet)
Transocean har hatt flere runder med permitteringer, deriblant for de ansatte på Transocean Arctic (bildet) Helge Hansen
Roald RamsdalRoald RamsdalJournalist
30. nov. 2017 - 15:48

Teknisk Ukeblad omtalte tidligere i høst at riggselskapet Transocean var saksøkt av fagforbundet Safe.

Bakgrunnen for søksmålet er at fagorganisasjonen mener at hundrevis av permitterte har fått utbetalt for lite lønn. Årsaken er at flere arbeidsgivere har begrenset grunnlaget for beregning av lønn i de ti første dagene av permitteringsperioden til 6 G (folketrygdens grunnbeløp). I denne perioden er det arbeidsgiver som står for lønnskostnadene.

Onsdag dømte Stavanger tingrett riggselskapet å betale en ansatt 8660 kroner etter å ha beregnet for lite permitteringslønn.

Pilotsak

Transocean er en av arbeidsgiverne som har begrenset grunnlaget for beregning av lønn i arbeidsgiverperioden til 6 G (561.804 kroner per 1. mai 2017).

Riggarbeideren i saken, er en av i alt 340 ansatte som ble permittert i løpet av 2015 og 2016. Fagforbundet Safe og Rederiforbundet ble enige om å kjøre saken som en såkalt pilotsak, for å få en prinsipielt viktig avgjørelse.

Den permitterte riggarbeideren, som jobbet på Transocean Arctic, mente han hadde krav på full lønn, da han ble permittert våren 2016. Han krevde utbetalt differansen.

Transocean hevdet at dere praksis hadde klar hjemmel i permitteringslønnsloven. Selskapet mente også at det ikke bør være forskjellig beregningsgrunnlag for permitteringslønn og trygdeytelser.

De ble ikke hørt av retten, som konkluderte med følgende: «Retten konkluderer med at det ikke er grunnlag for å forstå permitteringslønnsloven $ 4 slik at det gjelder en begrensning i beregningsgrunnlaget på 6 G.»

Viktig for alle permitterte

Dommen kan få konsekvenser for en rekke permitterte som tjener mer enn 561.000 kroner i året.

– Det er en prinsipielt viktig avgjørelse for alle som blir permittert og tjener mer enn 6G, sier advokat Bernt Hodne i Safe.

– Nå er det avklart, i alle fall i første instans, at arbeidsgiver ikke har hjemmel til å avkorte arbeidsgiverperioden til 6 G, legger han til.

Transocean må også dekke mannens saksomkostninger på 80.000 kroner.

Teknisk Ukeblad har ikke lyktes med å få en kommentar fra rederiforbundets advokat Pål Tangen, som representerte Transocean.

Dommen er ennå ikke rettskraftig, siden ankefristen ikke har gått ut.

NITO fornøyd

Ingeniørorganisasjonen NITO varslet at de ville følge saken i Stavanger med argusøyne. De er veldig fornøyd med avgjørelsen.

– Dommen er helt i tråd med NITOs syn, skriver NITO-advokat Rannveig Arthur.

Hun legger til at dommen også er i tråd med tolkningsuttalelsen som NITO innhentet fra Arbeids- og sosialdepartementet og som Safe påberopte i denne saken.

Arthur forteller at NITO også har en pågående rettslig prosess på området.

– Som organisasjon følger vi derfor aktivt med på alt som skjer og følger tett opp NITO-medlemmer som dette berører, forteller hun.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.