Du vet hva du vil jobbe med, og du vet hvilken arbeidsgiver du helst vil ha. Da kan du sende en søknad uten at en stilling er lyst ut.
Men å sende en åpen søknad uten å gjøre noe forarbeid, kan være bortkastet tid.
Passer ikke helt til jobben
Både Multiconsult, NCC og Statsbygg får en god del åpne søknader i løpet av året.
Multiconsult forteller at de får rundt 100 søknader hvert år. Noen sendes videre internt, men de aller fleste søkere får et standardsvar hvor de blir oppfordret til å holde seg oppdatert på utlyste stillinger via selskapets karrieresider.
NCC får også inn en god del åpne søknader.
– Åpne søknader blir arkivert, men vi opplever at det i ansettelsesprosesser blir vanskelig å finne kandidater i denne basen fordi søknadene aldri er tilpasset godt nok til den aktuelle jobben vi skal bemanne, sier kommunikasjonssjef Tor Heimdal.
Enda vanskeligere i offentlige virksomheter
Statsbygg mottar rundt 300 åpne søknader i året, i forskjellige former. Men Statsbygg har ikke noe apparat til å ta imot de åpne søknadene, forteller kommunikasjonsdirektør Hege Njaa Aschim
– Vi lyser normalt ut alle stillinger, også vikariater, sier Aschim.
Filterprodusent: – Skremselspropagandaen virker
I offentlig sektor gjelder nemlig kvalifikasjonsprinsippet, et prinsipp som begrenser i hvor stor grad det kan ansettes uten at en stilling er lyst ut.
Finn ut hva arbeidsgiver trenger først
Likevel: 42 prosent av alle ansettelser skjer uten at stillingen er lyst ut offentlig i en avis, på nett, sosiale medier eller egen nettside, ifølge NAVs bedriftsundersøkelse for 2017.
Bodil Innset er seniorrådgiver ved divisjon for utdanning og karriere ved Oslomet. Hun er selv utdannet sivilingeniør, men veileder studenter fra alle Oslomets fakulteter, også i det å skrive åpne søknader.
Hun mener du må gjøre en grundig jobb for å finne ut hva arbeidsgiveren har behov for, for at ikke arbeidet skal være bortkastet.
Så bør du ta kontakt for å høre om de vil ha en søknad fra deg, og følge den opp etterpå.
Dessuten må du komme deg på Linkedin.
1. Hva har arbeidsgiver behov for?
Uten en stillingsannonse må du selv finne ut hva slags kompetanse arbeidsgiver har behov for. Det krever at du gjør undersøkelser.
– Du kan følge arbeidsgiveres diskusjoner på deres Linkedin-side eller i andre sosiale medier, og på den måten få innsikt i hva de er opptatt av og hvilke behov de har, sier Innset.
Et naturlig sted å finne informasjon på, er hjemmesiden. I tillegg er mange arbeidsgivere aktive på Linkedin og Facebook, kanskje også andre sosiale medier.
Derfor gjør julelukter oss så glade
Karrieredager på utdanningsstedet er en gylden mulighet til å stille spørsmål til arbeidsgivere.
2. Spør folk du (nesten ikke) kjenner
– Ellers oppfordrer vi studentene til å bruke nettverket sitt. Lærere, praksissteder, familie, venner og venners venner. Kanskje du kjenner noen som kjenner noen som jobber der, sier Innset.
Dine medstudenter er også en viktig ressurs for fremtidig jobbsøking.
– Når du er student, er det viktig å lage forbindelser til dine medstudenter. Da har du allerede et godt nettverk som du får glede av gjennom hele arbeidslivet, sier Innset.
Hun anbefaler også å benytte seg av alumnigruppen for utdanningen din, og å finne ut hvor de som har den samme utdanningen som deg jobber.
3. Spør om de vil ha en søknad fra deg
Hvis du er bevisst på hva du vil jobbe med og har funnet en arbeidsgiver, er det lurt å ta kontakt for å spørre om de tar imot åpne søknader.
Du kan identifisere den avdelingen som jobber med akkurat dette feltet, og ta kontakt med leder. Ellers er det HR-avdelingen som kan svare, men Innset mener at det beste er å snakke med en linjeleder.
45 offiserer saksøker staten
– Det er ofte linjeleder som vet hvilken kompetanse de kan ha behov for, og som kan gi gode konkrete svar på dine spørsmål om fagområdet og stillingens innhold.
4. Så kan du begynne å skrive
Når du vet noe om hva arbeidsgiver ønsker seg, kan du sette deg ned og begynne å skrive.
Husk, først som sist, å skreddersy CV-en. Det er sannsynligvis CV-en arbeidsgiver leser først.
Avsnittene om utdanning, relevant erfaring og annen erfaring bør inneholde stikkord om kunnskaper, ferdigheter, erfaringer og resultater som er relevante for stillingen du ønsker deg.
Søknaden skal bygges opp omtrent som en vanlig jobbsøknad.
I overskriften foreslår Innset at du kan skrive «Åpen søknad om stilling i ... » og så avdeling og bedrift.
5. Svar på det arbeidsgiver lurer på
Selv om du ikke har en stillingsutlysning å svare på, er det noen punkter som må med.
Innset er opptatt av at du skal forklare hvorfor du vil jobbe hos akkurat denne arbeidsgiveren, og hva du kan bidra med.
– Dette er det veldig lurt å ha gode svar på. For ingeniører kan svaret på hva som motiverer deg for eksempel være at du ønsker å bidra med din ingeniørfaglige kompetanse til å utvikle bærekraftige teknologiske løsninger for fremtiden. Jo mer konkrete eksempler, jo bedre.
Sotrasambandet: – Bruddene er omfattende og alvorlige
For å finne ut hva du kan bidra med, kan du reflektere litt over hvilke fagområder og arbeidsoppgaver du har erfaring med og liker å jobbe med.
6. Ta med noe om personlige egenskaper
Arbeidsgiver spør ofte om personlige egenskaper i stillingsannonsene.
Innset mener at det er en fordel hvis du kan vise til hvordan du tidligere har løst konkrete arbeidsoppgaver og som viser at du har de egenskaper som er viktig i stillingen du søker.
– Det er så mange kandidater som har bachelor- og mastergrad med gode resultater i dag, at det ofte blir personlige egenskaper og sosiale ferdigheter og om du vil passe inn i arbeidsmiljøet, som avgjør om du får jobben.
Innset mener tverrfaglig samarbeid har blitt viktigere, samtidig som teamarbeid har blitt en vanlig arbeidsform.
– Arbeidsgivere ønsker også kandidater som er fleksible og kan takle stadige endringer på en god måte.
Til slutt må du gjøre det lett for arbeidsgiver å ta kontakt.
– Du kan avslutte med å skrive for eksempel «Jeg møter gjerne til en samtale for å utdype min kompetanse.»
7. Når søknaden er sendt
Hvis det har gått en uke eller to uten at du har hørt noe, kan du ringe og følge opp. Du kan ha truffet et tidspunkt der de trenger folk, kanskje på grunn av nye prosjekter eller ordrer.
– Dersom det er en god match mellom den kompetansen arbeidsgiver trenger og det du kan bidra med, så kan arbeidsgiver bli nysgjerrig på deg og invitere deg til en samtale, sier Innset.
Har ikke arbeidsgiver behov for ny arbeidskraft, så kan de beholde jobbsøknaden din og eventuelt kontakte deg når behovet melder seg.
8. Til slutt: Husk LinkedIn
At du har en Linkedin-profil viser også at du er interessert i nettverksbygging.
– Sosiale medier blir en stadig viktigere arena i jobbsøkerprosessen. Vi oppfordrer derfor alle våre studenter til å opprette en profil på LinkedIn så tidlig som mulig i studieløpet siden Linkedin er en viktig arena for profesjonelle nettverk.
– LinkedIn brukes stadig mer i rekruttering, særlig i privat sektor. Det er nok våre ingeniør- og økonomistudenter som i dag har de største sjansene for å få et jobbtilbud via Linkedin, sier Innset.
PS: Denne saken ble først publisert i 2018, og er senere oppdatert.
Mange elever kan ikke bruke verktøy