INDUSTRI

Enstemmig jury kårer omveltende teknologi med små sensorer til vinner

Her er vinnerne i Norwegian Tech Award.

Administrerende direktør Erik Fossum Færevåg med en av sensorene til Disruptive Technologies.
Administrerende direktør Erik Fossum Færevåg med en av sensorene til Disruptive Technologies. Bilde: Øystein Klakegg/Disruptive Technologies
Tore StensvoldTore StensvoldJournalist
19. okt. 2016 - 18:00

Juryen og TUs lesere er enige. Årets vinner av Norwegian Tech Award er Disruptive Technologies, som utvikler energigjerrige og billige sensorer. Remi Eriksen i DNV GL er kåret til Årets Teknologileder, mens Rolf Skår fikk hedersprisen.

Prisene ble delt ut under en festmiddag med 500 gjester i salen på Gardermoen onsdag kveld.

Alle de seks kandidatene til Norwegian Tech Awards imponerte juryen, som hadde en grundig diskusjon og gjennomgang av de seks finalistene.

Norwegian Tech Award deles ut årlig av Teknisk Ukeblad i samarbeid med Nito og Tekna. 

Juryleder Trond Markussen, president i Nito, oppsummerte det slik:

- Det er ingen tvil om at det var seks verdige kandidater. Selv om de kommer fra ulike bransjer, har de alle det til felles at det ligger imponerende innsats og nitidig arbeid bak. De viser at norsk teknologi favner bredt og er helt i verdensklasse.

Finalistene

Dette var de seks nominerte til Norges mest prestisjefylte teknologipris:

IoT 

Erik Fossum Færevaag har ansatte de beste på ulike områder. De slipper å flytte til Bergen, om de ikke vil. Her kommuniserer han med Tarjei Vassbotn i Volda. <i>Foto: Øystein Klakegg/Disruptive Technology</i>
Erik Fossum Færevaag har ansatte de beste på ulike områder. De slipper å flytte til Bergen, om de ikke vil. Her kommuniserer han med Tarjei Vassbotn i Volda. Foto: Øystein Klakegg/Disruptive Technology

Jurymedlem Daniel Ras-Vidal fra Abelia var ikke i tvil om at Disruptive Technologies har noe veldig stort på gang. Den som klarer å definere en standard innen Internet of things, vil få et enormt marked.

-Dette er enormt spennende selskap og teknologi. Internet of things (IoT) kommer for fullt. De har klare ambisjoner om å bli en stor og dominerende aktør og ta en global posisjon sa Ras-Vidal.

Skyhøye ambisjoner

Resten av juryen var også imponert over ambisjonsnivået og at det er en gjennomtenkt strategi med nettskyløsning og tjenester. 

Administrerende direktør Erik Fossum Færevaag i Disruptive Technologies tror prisen kommer godt med når selskapet skal markedsføre sensorplattformen rundt om i verden.

- Det å ha vunnet den gjeveste teknologiprisen i hjemlandet vil ha stor verdi for oss, sier Færevaag. 

Selv om de har vist løsningen sin, og fått ordre på produkter som ennå ikke er i produksjon, er det et ufattelig stort marked som skal bearbeides. Neste år starter produksjonen av de unike sensorbikkene for fullt.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Schneider Electric lanserer ny elbillader
Schneider Electric lanserer ny elbillader

Ingen andre i verden er i nærheten av å kunne lage en frimerkestor sensor med innebygget prosessering, radiokommunikasjon og batteri med en varighet på opptil 15 år.

Klyngebarn

Adm. dir.Erik Fossum Færevaag (t.v.) i Disruptive Technologies med fem av de ansatte takket for prisen Norwegian Technology Award 2016. <i>Foto: Tore Stensvold</i>
Adm. dir.Erik Fossum Færevaag (t.v.) i Disruptive Technologies med fem av de ansatte takket for prisen Norwegian Technology Award 2016. Foto: Tore Stensvold

– Vi er et resultat av den norske lavenergi elektronikklyngen. Ingen kan dette så godt som de norske selskapene, hvor mange av oss kommer fra. Men vi har tatt teknologien i en annen retning og nå skal vi adressere et helt nytt marked som vi tror kan bli ufattelig stor. Unorskt stort, sier han.

For det er selve IoT-plattformen de bygger. Alt fra sensoren til skyløsningen. Fiks ferdig og klar til bruk for andre som vil etablere sine egne løsninger. Ikke ulikt det Microsoft har gjort med Windows, Google med Android og Apple med iOS.

Vil definere IoT

– Vi tror at det å gjøre IoT enkelt, billig og tilgjengelig er det som skal til for å få fart på det som hittil har vært et litt ullent buzz-ord. IoT-markedet har en enorm forventningsvekst, men det når ikke forventningene til antall enheter om folk bare kjøper flere mobiler, PC-er eller biler. Det blir rett og slett for smått. Vi snakker om milliarder og milliarder av sensorer. Og da må det være både billig og enkelt å installere dem og ta dem i bruk. Nå bygger vi produksjonslinjer som kan fremstille 10 000 sensorer i timen, sier han.

Han tror det er dette vi vil forstå med IoT i fremtiden - at alt det vi har rundt oss kan kobles til, overvåkes og automatiseres.

– Dette er noe helt nytt som knapt har begynt ennå. Det som trengs nå er innovative selskaper som ser muligheter og som kan bygge løsninger på vår plattform. Her bør norske gründere og bedrifter se sin besøkelsestid. Om noen år er nok dette en raskt voksende utvikling i hele verden, men det starter her i landet, sier prisvinneren. 

Vis mer

Sterke kandidater

Det vanket mange pene ord og vurderinger av de andre kandidatene også. De ble ikke rangert.

Brødrene Aa og Vision of the Fjords høstet anerkjennelse for å ha tatt på seg en svært utfordrende jobb.

– Dette er en god modell for produktutvikling. De utfordret tekniske og miljømessige krav og utviklet og bygget skipet parallelt med utvikling av regelverk. De må ha hatt veldig dyktig prosjektledelse.

Juryen er ikke i tvil om at Ecotone vil klare å kommersialisere teknologien. De har dyktige folk i selskapet og rundt seg, men juryen mener det er litt for tidlige å gi dem noen pris i år.

Pris fra Enova

Hydros Karmøy Pilot imponerte med sin nye teknologi som har 15 prosent lavere energiforbruk. Selv om strøm er ren og billig i Norge, jobber Hydro målrettet for å senke energibruken fra dagens gjennomsnitt på 14 kWh til 12,3 kWh per produsert kilo aluminium.

– Dynamitten i presentasjonen var da de snakket om 11,5 og ned til 10 kWh, sa juryen.

 – Enova støtte på 1,6 milliarder kroner er kanskje pris god nok! pris, sa ett jurymedlem.

Mat fra avfall

Nordic Wildfish fikk skryt for teknologien som tar vare på alt råstoffet fra hvitfisk om bord i tråleren Molnes. Teknologien bidrar til bærekraft, miljø, mat til folk, utnytte hele fiske og unngå avfall.

- Det var ikke noen kompromisser, de begynte med en visjon og et mål og har utviklet teknologien til å passe til formålet, sa et jurymedlem.

Juryen mente at Prediktor Medikal ikke er helt i mål med sin teknologi for å måle blant annet glukoseverdier kontinuerlig, uten å måtte stikke pasienter.

– Hvis det fungerer, er det gull, sa ett jurymedlem. Lykkes de, er de en god kandidat om ett-til to år, mente et annet jurymedlem.

Årets Teknologileder

Remi Eriksen_DNV GL Teknologileder 2016. <i>Foto: Tore Stensvold</i>
Remi Eriksen_DNV GL Teknologileder 2016. Foto: Tore Stensvold

DNV GLs toppsjef Remi Eriksen fikk prisen som årets teknologileder. Han leder et selskap med en visjon om å få globalt gjennomslag for en sikker og bærekraftig framtid. 

Tidligere i år publiserte han Technology Outlook for 2025 og nylig var han i FN for å presentere rapporten «Future of the Spaceship Earth» som dokumenterer at FNs Sustainable Development Goals ikke oppnås raskt nok, men som viser hvordan næringslivet kan bidra.

Eriksen ble ble nylig valgt som nytt medlem av Executive Commitee i The World Business Council for Sustainable Development.

Han står også i spissen for å gjennomføre et grønt skifte i norsk innenriks skipsfart. For denne konsernsjefen som for øvrig er utdannet sivilingeniør innen data og elektronikk, er utvikling av ny teknologi og innovasjon en ledestjerne for å løse fremtidens utfordringer. Han har også stått for sammensmeltingen av to av verdens største klasseselskaper.

Rolf Skår mottar Årets hederspris 2016v av Jan M. Moberg i Tekjnisk Ukeblad. <i>Foto: Tore Stensvold</i>
Rolf Skår mottar Årets hederspris 2016v av Jan M. Moberg i Tekjnisk Ukeblad. Foto: Tore Stensvold

Årets Hederspris

Rolf Skår, gründer, forsker, ombudsmann, Norsk Data, FFI, NTNF, ESA. <i>Foto: Jörgen Skjelsbæk</i>
Rolf Skår, gründer, forsker, ombudsmann, Norsk Data, FFI, NTNF, ESA. Foto: Jörgen Skjelsbæk

Rolf Skår er en nestor i norsk IT-industri og har hatt større betydning enn mange er klar over. For sin innsats ble Skår belønnet med årets hederspris.

Skår forbindes gjerne med grunnleggelsen av Norsk Data i 1967 og sjef til 1989. Hadde det ikke vært for dette selskapet og det Skår bidro med, hadde Norge vært et fattigere land på IT-siden.  

Da selskapet gikk over ende gjødslet det det vi i dag kaller IT-bransjen. Det er historien om den gamle eika som faller og som er næring for utallige nye skudd. 

Skår har også vært sentral i andre selskaper og institusjoner. Han har vært direktør i Norges teknisk-naturvitenskapelige forskningsråd (NTNF), Norconsult International og Norsk Romsenter. 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.