ENERGI

Equinor øker olje- og gassproduksjonen og kutter i fornybar

Equinor fikk et justert driftsresultat på 7,9 milliarder dollar i fjerde kvartal i fjor. Fremover kutter de investeringene i fornybar energi og grønne løsninger.

Konsernsjef i Equinor Anders Opedal sier at selskapet har levert solide finansielle resultater i 2024.
Konsernsjef i Equinor Anders Opedal sier at selskapet har levert solide finansielle resultater i 2024. Foto: Silje Katrine Robinson/NTB
5. feb. 2025 - 06:53 | Endret 5. feb. 2025 - 09:51

– Dette kan ikke kalles noe annet enn et svik mot klimaforpliktelsene, sier MDG-leder Arild Hermstad til TU.

Equinor presenterte i dag årsresultat for 2024. Samtidig varsler de kutt i fornybarstrategien. 

Equinor skriver at de tilpasser seg markedssituasjonen, og at ambisjonen er å skape verdier for aksjonærene i flere tiår fremover.

Øker olje- og gassproduksjonen

Selskapet varsler at de vil øke olje- og gassproduksjonen med mer enn 10 prosent fra 2024-2027, samtidig som selskapet nedjusterer ambisjonene på fornybar:

  • Planene for investeringer i fornybar energi og lavkarbonløsninger kuttes  til om lag 5 milliarder amerikanske dollar for 2025-2027 samlet. 
  • Målet om installert kapasitet i fornybare kilder reduseres fra 12-16 gigawatt til 10-12 gigawatt. Det inkluderer eierskapet i Ørsted og Scatec.
  • De avvikler ambisjonen om at 50 prosent av investeringene skal gå til fornybar energi og lavkarbonløsninger innen 2030.

«optimaliserer porteføljen»

– Vi fortsetter å redusere utslipp fra egen produksjon og bygger lønnsom virksomhet innen fornybar energi og lavkarbonløsninger med en ambisjon om netto nullutslipp i 2050, skriver konsernsjef Anders Opedal i en børsmelding.

Opedal mener Equinor er godt posisjonert for videre vekst. Han sier selskapet øker forventet fri kontantstrøm betydelig sammenlignet med fjorårets utsikter.

– Det oppnår vi gjennom å optimalisere porteføljen, redusere investeringsutsiktene for fornybar energi og lavkarbonløsninger, og realisere kostnadsforbedringer i hele organisasjonen, sier Opedal.

– Bekymringsverdig 

Thina Margrethe Saltvedt, sjefsanalytiker for bærekraft i Nordea, mener det er bekymringsverdig at Equinor velger å redusere på fornybarsatsingen, samtidig som de skal øke oljeproduksjonen.

Selv om selskapet holder fast ved klimamål om 50 prosent kutt i 2030, sender det noen signaler.

– Signaleffekten jeg er redd for, er at man begynner å glippe på de samlede målene, om de ulike selskapene tar ned ambisjonsnivåene, sier hun til TU.

– Drar ned tempoet

– Jeg synes det er uakseptabelt, det er bare noen måneder siden sist de svekket målene sine for fornybar. Nå får de lov til å rigge seg mot å bli et rent oljeselskap, og ser ut til å svare på Trumps «drill, baby, drill»-politikk, sier Hermstad (MDG).

Hermstad mener statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og energiminister Terje Aasland (Ap) nå må spørre seg om de vil stå passivt og se på at et statlig eid selskap undergraver norske og globale klimamål.

– Equinors klimaproblem er ikke utslippene fra hvert enkelt felt i produksjon, det er at de øker satsingen på et produkt med skyhøye utslipp fra forbruket. Alternativet til skitten olje er ikke litt renere olje. Det er fornybar energi, og det er det som må skaleres opp, skal vi komme oss ut av oljealderen.

Equinor går mot mørkere tider

Han påpeker at Equinor nå går i stikk motsatt retning.

– De drar ned tempoet i omstillingen. Det blir kanskje lysere ute, men Equinor går likevel mot mørkere tider, sier Hermstad.

Også SVs Lars Haltbrekken reagerer på kutt i fornybarambisjonene til selskapet. 

– Equinor skrur opp temperaturen i sin koking av kloden. De øker oljeproduksjonen og utslippene av klimagasser kraftig. Samtidig kutter de i satsinga på fornybar energi. Equinor er og forblir en fossil. Det virker rett og slett som de ikke har hverken vilje eller evne til å ta klimakrisen på alvor og omstille seg, uttaler han til TU.

– Like oljesvarte som Statoil

Leder i Greenpeace, Frode Pleym, mener Eqiunor tjener seg søkkrike samtidig som de bidrar til mer ekstremvær, issmelting og tap av menneskeliv gjennom klimaendringene.

– Den mikroskopiske fornybarproduksjonen og kuttet i forbybarmålet viser at Equinor ikke bare er like oljesvarte som Statoil, de vil gjerne fortsette å være som dem også i framtiden, sier han og fortsetter:

– Hvor er staten som eier dette oppe i alt dette? Statsråd Cecilie Myrseth kan ikke akseptere at et statlig eid selskap gir blaffen i klimamålene.

Også organisasjonen Uplift UK, som sammen med Greenpeac vant over Equinor i det britiske rettssystemet i Rosebank-saken, mener dagens nyhet viser at Equinor bare vil ha mer av det samme. 

– Equinors gjør seg selv mindre relevant i en verden som står i en energiomstilling. Vi anerkjenner at det er store forurensende felt som Rosebank Equinor lover mer av. Det  er en katastrofe for klimaet, men passer dessverre godt inn i de kortsiktige planene de har lagt fram i dag, sier leder Tessa Khan.

Fornybar-motgang

Nedjusteringen av fornybarsatsingen kommer ikke lenge etter en rekke meldinger om endringer selskapets fornybarvirksomhet. I slutten av november ble det kjent at selskapet kutter 250 årsverk innen fornybar.

Kuttene innebærer at Equinor trekker seg ut av Vietnam, Spania, Portugal og Frankrike. Men det betyr også at flere av de ansatte i Norge skal flyttes over til olje og gass.

Slankingen av fornybarvirksomheten tilsvarer 20 prosent av de ansatte.

I stedet for skulle Equinors fornybarvirksomhet vokse gjennom investeringer. Equinor har blant annet kjøpt seg inn i solkraftutbyggeren Scatec og havvindutbyggeren Ørsted. Nå er altså disse ambisjonene også redusert. 

I begynnelsen av desember kom i tillegg nyheten om at selskapets fornybar-direktør, Pål Eitrheim, forlater selskapet til fordel for Statnett, hvor han blir konserndirektør for Norden. 

101 mrd. i utbytte

Med et justert driftsresultat på 7,9 milliarder dollar i fjerde kvartal, falt resultatet med 662 millioner dollar fra samme kvartal i 2023.

Det var på forhånd ventet et justert resultat før skatt på 7,7 milliarder dollar i fjerde kvartal, ifølge et gjennomsnitt av 24 estimater som Equinor selv har samlet inn.

Selskapet foreslår et utbytte på 0,37 dollar per aksje for fjerde kvartal. Samtidig forventer de å kunne betale et samlet utbytte på opptil ni milliarder dollar i 2025, som tilsvarer 101 milliarder kroner med dagens kurs.

Det samlede justerte driftsresultatet i 2024 ble på 29,8 milliarder dollar, som tilsvarer 335,2 milliarder kroner etter dagens kurs. I 2023 ble resultatet på 36,2 milliarder dollar.

Equinor bidro med 314 milliarder kroner i skatt og avgifter til den norske stat i fjor.
Les også

Equinor betalte 314 milliarder kroner i skatt til Norge i fjor

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.