ARBEIDSLIV

Er du jobbsøker nå? Vi har samlet alt du må vite

Rekordmange er arbeidsledige, samtidig som færre stillinger lyses ut. Men her er gode råd til hele prosessen, fra stillingsutlysning til ny arbeidskontrakt.

Mange flinke folk søker på jobb akkurat nå. Her er noen gode råd på veien.
Mange flinke folk søker på jobb akkurat nå. Her er noen gode råd på veien. Illustrasjon: Undraw
13. mai 2020 - 05:00

Akkurat nå er over 400.000 personer registrert som arbeidsledige i Norge. Over halvparten av disse er ifølge Nav permittert, mens rundt 40 prosent (tall fra 5. mai) er helt arbeidsledige.

Samtidig er det færre jobber som lyses ut. Flere tar utdannelse, mange permitterte går på kurs, men folk er også nødt til å søke på jobber.

Vi har samlet saker fra digi.no, tu.no og karrier360.no om søknadsprosessen. Fra stillingsutlysningen til CV og søknad, jobbintervju og (selvsagt også nyttig) kontrakten for den nye jobben.

For ordens skyld: Sakene er for abonnenter.

Stillingsannonsen: Du må ikke ha alt

En vanlig stillingsannonse lister opp en ideell arbeidstaker, som har all ønsket erfaring, utdanning og personlig egenskaper.

Men som kjent må du ikke ha all formell kompetanse. Du trenger bare å være den beste søkeren.

Erfaring og utdanning er viktig, men faktisk er det flere undersøkelser som tyder på at mer uformell kompetanse er viktigere.

Myke egenskaper er langt fra uviktig 

Ifølge en stor undersøkelse gjort av IBM i fjor, var topp tre for 5000 ledere følgende: Endringsvillig, god til å prioritere egen tid og god til å jobbe i team.

Først på en sjetteplass kommer noe du trenger formell utdannelse til, nemlig kunnskap om STEM-fag.

Dette er de myke egenskapene arbeidsgivere vil ha.

På den annen side kan du også senke skuldrene når det gjelder den ofte lange listen over  personlige egenskaper du bør ha. Føler du deg ikke rå, fremoverlent og entusiastisk? 

Ifølge karriereveileder ved NTNU Morten Carlson er oppramsingen fra arbeidsgiver en ønskeliste.

Hans råd er å konsentrere seg om en eller to av egenskapene på listen.

Vis mer

– Det kan jo være en skikkelig lang liste noen ganger. Ikke fokuser på alt du ikke har, men trekk fram den eller de sterke sidene du har som de nevner og bruk det til din fordel, sier Carlson.

Og her kan du lese om hvordan Equinor og Multiconsult vurderer personlighet når de ansetter.

Jobbsøknaden: Skryt med fakta om deg selv

Noen synes det er tungt å sette seg ned for å skryte av seg selv til en potensiell arbeidsgiver.

Et av rådene fra Teknas karriereveileder Mette Meinert er å ta utgangspunkt i de harde faktaene om deg selv, og tørre å gå i detalj om det du har gjort som er bra.

Sørg for godt språk, ikke klipp og lim fra gamle søknader og begynn gjerne med et pang. Det aller mest interessante med deg kan du skrive om i det første avsnittet.

Her kan du lese Meinerts 11 råd til en god jobbsøknad.

Eller du kan gjøre din helt egen vri på søknaden, som hun som sang søknaden sin på Linkedin, eller han som 3D printet en formell søknad til Dnb på et egg.

Skreddersy en CV med bilde 

En CV må også tilpasses hver gang. Nøkkelkvalifikasjoner øverst på CV-en er noen linjer der du smeller ordentlig til om deg selv, og det må tilpasses hver gang, anbefalte karriererådgiver i Nito Erik Devold.

Han anbefalte også et litt formelt bilde på CV-en da han ga seks CV-råd. Årsaken er alle de potensielle festbildene som dukker opp når arbeidsgiveren googler navnet ditt.

– Med et bilde på CV-en kan du velge ut det bildet du vil at arbeidsgiveren skal sitte igjen med som førsteinntrykk, sier Devold.

Hvis du skal søke på en jobb som er litt utenfor din kjernebransje, er det lurt å omtale kunnskapen din på en måte som er forståelig for alle. Det gjelder også i store firmaer der HR-folk leser CV-en først.

Hvis du mangler formell IT-kompetanse, kan du sette gaming på CV-en, ifølge Manpower.

Jobbintervjuet: Bruk stillingsannonsene til å forberede deg

Mats Wildhagen mener også at du kan finlese stillingsannonsen for å finne ut hva arbeidsgiveren kommer til å spørre deg om.

Mellom linjene kan det stå en god del som kan være verdt å ta med seg inn i intervjuet, også for at du selv skal stille gode og reflekterte spørsmål.

Wildhagen mener at du bør stille intervjueren spørsmål for å finne ut om dette er et sted du faktisk vil jobbe.

– Hvis du sitter foran din fremtidige sjef, kan du spørre hvordan vedkommende er som leder, sier Wildhagen.

Antall ledige jobber er mer enn halvert.
Les også

Langt færre jobber å søke på

Jobbintervjuet: Slik gjør du et godt førsteinntrykk

Dersom du blir innkalt til et heldigitalt jobbintervju, er det bare å ta på seg penklærne, teste lys og lyd og gjøre ditt aller beste. Og akkurat i denne situasjonen er det greit å være et sted uten barn, dyr og andre forstyrrelser.

En vanlig start på jobbintervjuet er at intervjueren sier: Fortell litt om deg selv.

Da kan du svare med en såkalt elevator pitch. Det er en kjapp tale som unge og lovende kan holde for administrerende direktør når de møtes tilfeldig i heisen.

Tre hodejegere delte sine beste råd til hvordan du svarer på akkurat det.

Men så er spørsmålet: Skal du være deg selv i intervjusituasjonen? Nei, formålet er at du skal vise at du kan løse oppgaver, mener dansk organisasjonspsykolog.

Slik vurderer de om du er riktig person

Du blir vurdert i intervjusituasjonen, men hvordan? Her gir HR-sjefene i Norconsult, Sintef og Kongsberg Gruppen innblikk i tre spørsmål som avslører mer om deg enn du tror.

Det er også en god del å si om personlighetstester. Spørsmålet er blant annet: Går det an å jukse på dem? 

Her kan du se hvordan Evry bruker spillbaserte tester for å finne de beste kandidatene. Her gir rekrutteringslederen i Evry tips til hva du ikke burde gjøre på jobbintervjuet.

Og helt til slutt: Kontrakten

Ikke skriv under på en kontrakt uten å se hva du skriver under på. Det som står i kontrakten er ikke bare en formalitet. Hvis du er ny i arbeidslivet, må du passe på hva som står om blant annet overtidsbetaling.

– Ofte står det noe der som er viktig. Eller det kan være vel så viktig hva som ikke står der, sier Nito-advokat Fredrik Skyberg.

Og er du en ringrev som har vært ute en vinternatt før, kan du bruke jobbskiftet og din gamle arbeidskontrakt til å forhandle opp lønna i din nye jobb.

Tore Njå i International SOS skrev en LinkedIn-post for å hjelpe permitterte og konkursrammede.
Les også

Permitterte eks-kolleger tok kontakt da Tore tilbød hjelp på LinkedIn

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.