INDUSTRI

Etter at Malaysia Airlines-flyet forsvant, ble havbunnen finkjemmet. Det kan gi nye svar om hvordan kontinentene ble dannet

Det savnede flyet MH370 er ennå ikke funnet.

Havbunnområdene Broken Ridge og Diamantina-skrenten ble dannet for 40 millioner år siden, da de tektoniske platene der nede støtte inn i hverandre. 
Havbunnområdene Broken Ridge og Diamantina-skrenten ble dannet for 40 millioner år siden, da de tektoniske platene der nede støtte inn i hverandre.  Bilde: Geoscience Australia
Av Liv Bjerg Lillevang, Ing.dk
20. juli 2017 - 14:00

I mars 2014 forsvant Malaysia Airline-flyet MH730 sporløst over Det indiske hav. Siden da har australske, kinesiske og malaysiske forskere finkjemmet havbunnen i det dype havet for å finne spor etter flyet.

Hvorfor flyet forsvant er fremdeles et mysterium, men etterforskningen har ikke vært helt forgjeves.

Det har nemlig ført til en av de hittil mest detaljerte kartleggingene av havbunnens topografi i et 278.000 kvadratkilometer stort område av Det indiske hav.

15 ganger så høy oppløsning

Det forteller Geoscience Australia i en pressemelding i forbindelse med at kartleggingen nå blir offentlig tilgjengelig. Og ifølge leder av Geoscience Australias avdeling for miljøgeologi Stuart Minchin, er det snakk om unike data.

«Det anslås at bare 10 til 15 prosent av verdenshavene har blitt undersøkt med den typen teknologi som har blitt brukt i søkene etter MH370, og derfor er denne fjerne delen av Det indiske hav nå blant de best kartlagte regioner av de dype havene på Jorden,» sier avdelingslederen blant annet i pressemeldingen.

Kartleggingen som nå er offentliggjort, er lagd ved hjelp av undervannsfartøyer utstyrt med ulike typer sonarutstyr som kan skanne utformingen av havbunnen.

Det har ført til kart med 15 ganger så høy oppløsning som de tidligere kartene, som er lagd ved hjelp av satellittdata.

40 mill. år gammel havbunn

Med kartleggingen har det blitt mulig for både forskere innen oseanografi og geologi – samt dypvannsfiskere – å få en mye bedre forståelse av de kilometer høye fjellene, vulkanene og de dype kløftene som brer seg ut over havbunnen som er undersøkt.

Blant annet kan kartene kanskje føre til en enda bedre forståelse av hvordan Jordens kontinenter har blitt dannet.

Forskere har lenge kjent til området Broken Ridge. Men først med de nye dataene har forskerne fått muligheter til i detalj å kunne undersøke områdets 1200 km lange undersjøiske høyderygg, som oppstod ved tektoniske bevegelser for 40 millioner år siden.

Gå på oppdagelsesferd i dypet

Alle dataene kan presenteres som 3D-modeller som gjør det mulig å «bevege seg omkring» på havbunnen.

Dette har Geoscience Australia, på vegne av både de australske, kinesiske og malaysiske etterforskerne – brukt i en online grafisk fortelling, som gir leseren mulighet for selv å gå på oppdagelsesferd på havbunnen.

Kartleggingen av topografien på havbunnen er bare den ene halvparten av alle de dataene som er samlet inn.

Den andre delen blir offentliggjort i midten av 2018 og omfatter blant annet undervannsbilder av skipsvrak og hvalskjeletter som ble funnet under søket.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
NITO
7 grunner til at du bør være fagorganisert
7 grunner til at du bør være fagorganisert

Se den undersjøiske høyderyggen Broken Ridge og den tilstøtende Diamantina-skrenten her:

Artikkelen er opprinnelig publisert på Ing.dk

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.