ENERGI

EU-forbud fra 2026 – men i Norge bygges tusenvis av anlegg med en av de farligste klimagassene

Hvorfor installeres det i Norge flere tusen nye anlegg med den farlige klimagassen SF6 i nettet for strømdistribusjon, spør Fredric Carlsson, salgsdirektør for nærings- og industribygg i Eaton.

En ansatt ved Norsk Metallretur i Tønsberg borer hull i en høyspenningsbryter fyllt med SF6-gass. Høyspenningsbryterne er «sealed for life», og det er vanskelig å ta seg gjennom. Men punkter i forseglingen er laget svakere, slik at det skal gå an å bore gjennom.
En ansatt ved Norsk Metallretur i Tønsberg borer hull i en høyspenningsbryter fyllt med SF6-gass. Høyspenningsbryterne er «sealed for life», og det er vanskelig å ta seg gjennom. Men punkter i forseglingen er laget svakere, slik at det skal gå an å bore gjennom. Bilde: Norsk Metallretur
Fredric Carlsson, salgsdirektør nærings- og industribygg i Eaton
19. okt. 2023 - 13:58

Fra nyttår i år ble SF6, en av verdens farligste klimagasser, avgiftsbelagt i Norge. Det har gitt økt oppmerksomhet rundt bruken av SF6-frie bryteranlegg i distribusjonsnettet. Nylig kom EU et langt skritt videre mot et vedtak om at gassen skal forbys i slike anlegg fra 2026 – en beslutning som alle egentlig har ventet på og vært innforstått med. Likevel installeres det fremdeles flere tusen SF6-isolerte bryteranlegg i Norge hvert år, som potensielt skal stå der i 40 år fremover. Nå er det vel snart på tide å tenke på fremtiden?

Innføringen av en særnorsk avgift på svovelheksafluorid (SF6) har sendt et viktig signal om Norges engasjement for å bekjempe klimaendringer. Nå er også EU-rådet og EU-parlamentets forhandlere enige om teksten i den nye f-gass-reguleringen, som bekrefter enigheten som ble oppnådd tidligere i år angående stoff som bryter ned ozonlaget. Neste steg er at EU-parlamentet skal godkjenne den endelige teksten før den skal implementeres.

SF6-gass er kjent for sin ekstremt høye klimapåvirkning, og den kan forbli i atmosfæren i tusenvis av år. Selv små lekkasjer av SF6-gass kan ha katastrofale konsekvenser for miljøet. Avgiften på og forbud om bruk av SF6-gass er nødvendige skritt for å redusere bruken av denne farlige gassen og oppfordre til alternative, mer miljøvennlige teknologier.

Alle argumenter for bruk av SF6 er borte

Fredric Carlsson er salgsdirektør for industri- og næringsbygg i Eaton.
Fredric Carlsson er salgsdirektør for industri- og næringsbygg i Eaton.

I mange år har diskusjonen om bruk av SF6-frie bryteranlegg versus de som er fylt med SF6-gass vært preget av forskjeller både i teknisk utførelse og pris. Tradisjonelt har SF6-isolerte anlegg vært rimeligere, noe som skyldtes en kombinasjon av enklere teknologikrav og bruk av SF6 som isolasjonsmedium. Endringer NEK 440, kombinert med innføringen av avgiften på SF6-gass, har spilt en betydelig rolle i å viske ut disse forskjellene.

Tidligere krevde NEK 440-normen at om man bruker elektroniske vern i bryteranlegg, så skulle man utføre periodisk kontroll av disse. Dette kravet førte til antatt økte kostnader og vedlikeholdsutfordringer for SF6-frie anlegg som baserer seg på kombinasjonen vakuumbrytere og luft, i stedet for gass som isolasjonsmedium. Dette skapte en prisfordel for enklere SF6-isolerte bryteranlegg der det i stedet brukes sikringer som trafobeskyttelse.

I en oppdatert versjon av NEK 440, som ble innført i fjor, ble det lagt til en avgjørende presisering: Normen fastslår nå at elektroniske vern i samsvar med produsentens anbefaling, som typisk er vedlikeholdsfritt i hele 40 år, er akseptabelt. Dette har redusert kostnadsforskjellen mellom SF6-frie og SF6-isolerte systemer, og gjort førstnevnte alternativ mer attraktive for nettselskapene.

Kombinert med innføringen av avgiften på SF6-gass, som har økt kostnadene for SF6-isolerte anlegg, har disse endringene gjort det mulig å sammenligne «epler mot epler» når det gjelder kostnadseffektiviteten til SF6-frie bryteranlegg.

Miljøpåvirkning er potensielt enorm

Når EU i løpet av kort tid vedtar et forbud om bruk av SF6-gass i nye mellomspenningsbryteranlegg på markedet fra 2026, er siste kapittel skrevet. Det er ingen grunn til å bruke de to neste årene på å fortsette å fylle norske distribusjonsnett med gassfylte bryteranlegg når det finnes konkurransedyktige, miljøvennlige alternativer.

SF6 er kjent for å være en svært potent drivhusgass, og den har et betydelig høyere global oppvarmingspotensial (GWP) enn karbondioksid (CO2). GWP måler hvor mye varme en gass kan fange i atmosfæren over en bestemt tidsperiode sammenlignet med CO2. GWP for SF6 er anslått til å være rundt 23 500 over en periode på 100 år, noe som betyr at SF6 er omtrent 23.500 ganger mer potent enn CO2 til å forårsake global oppvarming.

EU forbereder et forbud når det gjelder bruk av SF6-gass i nett for strømdistribusjon, men fortsatt installeres flere tusen slike anlegg i Norge hvert år. Bildet viser et anlegg helt uten SF6-gass.
EU forbereder et forbud når det gjelder bruk av SF6-gass i nett for strømdistribusjon, men fortsatt installeres flere tusen slike anlegg i Norge hvert år. Bildet viser et anlegg helt uten SF6-gass.

Årlig installeres det omtrent 3000 nye bryteranlegg i norske distribusjonsnett, hvorav bortimot 80 prosent er SF6-gassisolerte. Hvert anlegg inneholder rundt 4 kilo SF6-gass. Det betyr at det årlig installeres anlegg med totalt 9,6 tonn SF6-gass, som representerer omtrent 225.600.000 kilo CO2-ekvivalenter av klimagassutslipp per år når det gjelder dens potensial til å forårsake global oppvarming over en 100-års periode.

Det tilsvarer formidable 6,25 millioner flyreiser tur-retur mellom Oslo og Bergen, basert på et estimat for CO2-utslipp per passasjerkilometer! Nå er det langt fra slik at all gass lekker ut fra samtlige anlegg – men lekkasjer forekommer. Og når vi vet at det er rundt 100.000 installerte bryteranlegg i norske distribusjonsnett, utgjør det en enorm, potensiell miljøpåvirkning.

Det vil ta tid å fase ut alle disse anleggene, men hvorfor skal vi fortsette med å fylle på med enda flere når vi vet hvor skadelig denne gassen er? Nå er det på tide at norske nettselskaper ligger i forkant og velger en miljøvennlig strategi for den grønne strømmen de leverer til kundene.

Eivin Berge (t.v.) og Tor Magne Madsen på vei ut til fiskegloben utenfor Stavanger. Bildet er fra da TU besøkte anlegget i 2021. Nå tror Madsen at et canadisk oppdrettsforbud kan sette lukkede anlegg på agendaen igjen.
Les også

Produsent av lukkede oppdrettsanlegg: Tror canadisk oppdrettsforbud vil smitte

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.