Det er snakk om rekorden for global gjennomsnittstemperatur i løpet av én dag. Marginene er små, men foreløpige tall fra klimaovervåkingstjenesten C3S tyder på at det ble satt ny rekord søndag, og deretter igjen på mandag.
Rekorden var i utgangspunktet bare litt over et år gammel. I juli i fjor ble den slått fire dager på rad.
Titusener av år
C3S har statistikk for daglige global snittemperatur som strekker seg tilbake til 1940. Men det er mulig at vi må svært mye lenger tilbake for å finne en varmere dag enn mandag 22. juli 2024.
Klimaforsker Karsten Haustein ved Universitetet i Leipzig sier til Reuters at dette kan ha vært den varmeste dagen på flere titusen år.
Den menneskeskapte globale oppvarmingen fører til at varmerekorder settes oftere enn før. I tillegg har 2023 og deler av 2024 vært preget av det naturlige værfenomenet El Niño, som pleier å gi temperaturene i verden et midlertidig løft.
Ifølge EU-forskernes beregninger var den globale snittemperaturen mandag 17,15 grader – 0,06 grader høyere enn rekordnivået dagen før.
Klimarapport: 2024 blir trolig første året varmere enn 1,5-gradersmålet
– Vil bli stadig varmere
De siste dagene har deler av Europa, Japan, Kina og Indonesia vært rammet av hetebølger. Også USA og Russland har vært rammet i løpet av de siste ukene.
Haustein sier det er svært oppsiktsvekkende at den globale varmerekorden igjen er slått selv om El Niño nå er over.
Forsker Joyce Kimutai ved Imperial College London peker imidlertid på at stadig stigende temperaturer er som ventet siden utslippene av klimagasser fortsetter.
– Det vil fortsette å bli varmere inntil vi slutter å forbrenne fossil energi og oppnår netto nullutslipp, sier hun.
Den månedlige globale snittemperaturen har ligget på rekordhøye nivåer helt siden juni i fjor, ifølge C3S. Siden da har samtlige måneder vært eksepsjonelt varme, og fjorårets junirekord ble slått i juni i år.
Først tok de solcellemarkedet. Nå vil Kina ha hydrogenfabrikker i Europa