SOLENERGI

EU: Private skal kunne produsere, bruke, lagre og selge solenergi uten å betale urimelige skatter og avgifter

Og palmeolje skal ut av biodrivstoff. EU er klar med nye spilleregler for fornybar energi.

Privatpersoner og små virksomheter og sammenslutninger skal kunne produsere, bruke, lagre og selge solstrøm uten urimelige skatter og avgifter, ifølge det nye EU-direktivet.
Privatpersoner og små virksomheter og sammenslutninger skal kunne produsere, bruke, lagre og selge solstrøm uten urimelige skatter og avgifter, ifølge det nye EU-direktivet. Foto: WARUT SINTAPANON/Colourbox
Av Bjørn Godske, Ing.dk
14. juni 2018 - 16:24

Tidlig i morges ble forhandlere i EU enige om et nytt direktiv for fornybar energi som skal gjelde til 2030.

Palmeolje skal fases helt ut, og medlemslandene får ikke lenger legge hindringer i veien for private borgere som ønsker å selge solcelle-strøm til nettet.

– Alle skal kunne delta i Europas energirevolusjon

Etter lange og vanskelige forhandlinger ble det klokka 03:30 natt til onsdag endelig enighet om et nytt direktiv for fornybar energi i EU i perioden fra 2020 til 2030. Forhandlingene resulterte i at EU samlet sett skal komme opp i en andel av fornybar energi på 32 prosent i 2030.

To av punktene tiltrekker seg spesielt mye oppmerksomhet. Det første er at myndighetene ikke lenger får legge hindringer i veien for at private kan delta i omstillingen av energisystemet.

Direktivet slår fast at privatpersoner, lokale myndigheter, små bedrifter og kooperativer kan produsere, forbruke, lagre og selge sin egenproduserte fornybare energi uten urimelige administrative byrder, skatter eller avgifter. Reglene kommer til å gjelde for anlegg opp til 25 kW.

Konkret innebærer dette for eksempel at land som Romania ikke lenger kan forlange at private husholdninger som ønsker å selge strøm fra solceller til nettet, må opprette et privat firma, slik som det er i dag. På samme måte er det i dag slik i Spania at private energiprodusenter pålegges høye tariffer og administrative forhindringer.

Fra Greenpeace Europe er det stor begeistring for det nye direktivet. Energipolitisk rådgiver Sebastian Mang sier det slik:

– For første gang anerkjennes vanlige menneskers rett til å delta i Europas energirevolusjon, og noen av de svært store barrierer i kampen mot klimaforandringer fjernes, sier han. Men han understreker at målet om 32 prosent fornybar energi i 2030 fremdeles er altfor lavt, sett fra organisasjonens side.

Mer elektrisk transport og ut med palmeolje

Den andre større endringer handler om transporten i EU, som nå får et konkret mål for fornybar energi på 14 prosent 2030.

Her er et av de avgjørende punktene at palmeolje skal fases helt ut i 2030.

Palmeolje har hittil vært en av de foretrukne metodene for å leve opp til EUs iblandingskrav for flytende drivstoff. Men det er også bredt anerkjent at klimapåvirkningen fra palmeolje er cirka tre ganger så høy som fra fossil diesel. I tillegg ryddes store områder av regnskog for å dyrke palmer. I første omgang fryses de nåværende nivåene for bruk av palmeolje.

Det blir også frivillig for enkelte medlemsland hvor mye førstegenerasjons bioetanol de ønsker å blande inn i bensinen. Samtidig settes det et mål på 3,5 prosent for andregenerasjons biobrensel – for eksempel produsert på basis av restmaterialer fra treindustrien.

<p>Innen 2030 skal EU fase ut all bruk av palmeolje i transportsektoren.</p> <i>Foto: Colourbox/tiverylucky</i>

Innen 2030 skal EU fase ut all bruk av palmeolje i transportsektoren.

Foto: Colourbox/tiverylucky

Totalt sett er det stor støtte for det nye direktivet fra en lang rekke miljøorganisasjoner. Transportmedarbeider Jeppe Juul fra Økologisk Råd sier i den forbindelsen dette:

– Det er en stor seier at vi endelig får satt en stopper for bruken av palmeolje til biodiesel. Vi hadde helst sett at det skjedde i morgen, men en utfasing fram mot 2030 er likevel ganske bra.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
NITO
7 grunner til at du bør være fagorganisert
7 grunner til at du bør være fagorganisert

Også den danske energi-, klima- og forsyningsminister Lars Christian Lilleholt (V) er glad for resultatet. På Twitter skriver han at Danmark har vært med på å presse i en ambisiøs retning.

Direktør Christian Kjær i Danmarks Vindmølleforening sier:

– Det er utrolig positivt at man nå i Europa har blitt enige om en ambisiøs målsetning for den grønne omstillingen. 32 % med mulighet for mer etter en evaluering i 2023, er et flott kompromiss.

Artikkelen ble først publisert på Ing.dk

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.