ENERGI

EU-strid om utfasing av fossile brensler

På klimatoppmøtet COP28 vil utfasing av olje, gass og kull bli en av de store sakene. I EU er det full splid om hvilket standpunkt unionen skal lande på.

Skal europeiske kullkraftverk, som dette i Tyskland, kunne fortsette å fyre etter 2050? Det er full strid i EU om saken.
Skal europeiske kullkraftverk, som dette i Tyskland, kunne fortsette å fyre etter 2050? Det er full strid i EU om saken. Foto: AP/NTB
16. okt. 2023 - 11:51

Mandag møtes EUs klimaministre for å bestemme seg for om de vil gå inn for full utfasing av kull, olje og gass innen 2050, eller om bruk av fossile brensler skal tillates der CO₂ blir fanget og lagret.

Brenning av kull, olje og gass er den viktigste årsaken til klimaendringene.

Hva EU lander på, kan slå an tonen på klimatoppmøtet COP28, som starter i Dubai i slutten av november. Der er framtida til olje, gass og kull ventet å bli et av de store stridstemaene.

– Klare motsetninger

Også på EUs klimarådsmøte ventes heftig debatt om saken.

– Det er klare motsetninger i Rådet. Det er helt åpent hva de vil lande på, sier en talsmann for det spanske formannskapet i EU.

I internasjonal språkbruk er det innført et skille mellom «abated» og «unabated» bruk av fossile brensler. «Abated» betyr at klimautslipp fra fossile brensler er fanget gjennom karbonfangst- og lagring (CCS). For «unabated» slippes CO₂ rett ut i lufta.

EU-striden dreier seg kort fortalt om landene skal gå inn for et slikt skille, og slik holde døra åpen for at levetida til europeiske kull- og gasskraftverk kan forlenges.

Ti land, blant dem Frankrike, Spania, Danmark, Finland, Nederland og Belgia, går inn for full utfasing, ifølge Reuters.

Norske olje- og gasselskaper kan bli pålagt å bygge opp store lagre for CO2-lagring framover. Bildet er fra Sleipner A-platformen.
Les også

Ny lov skal gjøre EUs industri grønnere

Vil ikke gi grønt lys

Åtte av dem skrev nylig under på en uttalelse der det heter at CCS-teknologi muligens spiller en rolle når det gjelder å kutte utslipp, men at rollen er minimal innen energisektoren.

– Vi kan ikke gi grønt lys til mer bruk av fossile brensler, heter det i uttalelsen.

Også EUs ferske klimakommissær Wopke Hoekstra ser ut til å ha landet på det samme standpunktet. I en uttalelse nylig sier han at EU-kommisjonen kommer til å argumentere på ministerrådsmøtet for at begrepet «unabated» droppes når det gjelder fossile brensler.

Like mange land vil fortsatt holde døra åpen og ha mulighet til å bruke kull eller gass med reduserte utslipp.

Beslutningen krever enstemmighet. Et EU-land kan dermed blokkere en felles posisjon.

Oljenasjoner vil ha skille

Oljenasjoner presser på sin side på for å ha et skille mellom fossile brensler med og uten reduserte utslipp. Det vil nemlig forlenge oljealderen.

På tidligere klimatoppmøter har land som Saudi-Arabia blokkert forsøk på å få til et vedtak om generell utfasing. Også mange land i tredje verden frykter effekten av å ikke kunne bruke fossile brensler i sin energiforsyning.

Et problem er imidlertid at det foreløpig ikke finnes noen klar definisjon på hvor mye CO₂ som må fanges for at fossile brensler skal regnes som «abated» eller utslippsfrie.

Norske olje- og gasselskaper kan bli pålagt å bygge opp store lagre for CO2-lagring framover.
Les også

EUs nye lov om nullutslipp i industrien kan få stor betydning

CCS til stryk

Det hører også med til historien at karbonfangst- og lagring (CCS) så langt ikke svart til forventningene.

En rapport fra det uavhengige instituttet IEEFA viser at hele ti av 13 CCS-prosjekter som ble undersøkt i fjor, sto til stryk.

– Mange internasjonale organisasjoner og nasjonale myndigheter setter sin lit til at karbonfangst i fossilsektoren skal få oss til nullutslippssamfunnet. Men det vil ganske enkelt ikke skje, sier forfatteren av rapporten, Bruce Robertson.

I tillegg er teknologien kostbar.

Det er ikke lenge siden Equinor skrotet planene om et CCS-anlegg på gasskraftanlegget på Melkøya fordi det ble for dyrt.

Det sender et tydelig signal, mener Brussel-lobbyist Paal Frisvold i Greenpeace.

– Det sier sitt når ett av verdens rikeste land, Norge, og et av verdens ledende olje- og gasselskaper, Equinor, synes CCS blir for dyrt, sier han.

Torsdag satte Vestre og EU-kommissær Maros Sefcovic sine navnetrekk under industriavtalen, som er den første innunder Grønn allianse som Norge og EU inngikk i fjor vår.
Les også

Inngår industripartnerskap: – Vinn-vinn

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.