– Dere og deres organisasjoner kan rammes av russisk og kinesisk påvirkning, var Sivertsens budskap til næringslivslederne og politikerne som er samlet på NHOs årskonferanse tirsdag.
Forskeren ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) ga en rekke eksempler på hvordan desinformasjon fra Russland og andre aktører har skapt splittelse og konflikt i Vesten. Også i Norge så Sivertsen ubehagelige tegn i sosiale medier under pandemien.
– Det er to fellestrekk. Det viser hvordan store forskjeller i hvordan man opplever sannheten, kan skape dype splittelser, og det er eksempler på effektene som Russland har aktivt forsøkt å skape gjennom manipulasjon.
Vil så tvil
Det Russland har brukt store krefter på å bygge opp gjennom det siste tiåret, er ikke bare en måte å spre sin sannhet på, mener han.
– Hensikten er å så tvil om hva som er sant. Spør dere selv hva som er forutsetningen for å lykkes i deres arbeid. Uansett hva dere jobber med, er tillit ganske høyt på lista, påpeker FFI-forskeren.
Derfor mener han at det er feil å fokusere bare på desinformasjon. Russland bruker også sann informasjon for å forsterke glør og konflikter gjennom sosiale medier, sier Sivertsen.
– Gjør sørgelig lite
– Vi gjør sørgelig lite med det. Våre venner og allierte har satt denne typen påvirkning høyt på den sikkerhetspolitiske agendaen og opprettet fagmiljøer for å avdekke og motvirke det.
Sivertsen peker på Sverige, som opprettet Myndigheten för psykologisk forsvar i 2022. Den har som mandat å beskytte demokratiet og det frie ordskiftet.
– Da både islamistiske og russiske grupper forsøkte å undergrave Sverige i fjor, var myndighetene raskt ute med informasjon om hva dette var, og hva de forsøkte å oppnå. Kunnskap øker motstandskraft, sier Sivertsen.