Foreløpig har SINTEF Byggforsk bare vært på en rask befaring ved de ti midlertidige barnehagene, men en rask titt var mer enn nok for å finne alvorlige feil flere steder.
- I verste fall må man heise opp alle modulene for å få gjort sikringstiltak i trefundamentet. Jeg seter et spørsmålstegn ved om det holder å krype inn under modulene for å rette alle disse avvikene. Det må nok kraftigere forsterkninger til, sier sivilingeniør Trond Bøhlerengen, SINTEF Byggforsk.
Sjokkfunn ved Trondheimsbarnehager: - Demonter alle, sier ekspert.
Bare én spiker
Under mandagens befaring så de skjevsetninger på søylene ved flere barnehager. I tillegg var utførelsen av avstivningen som skal sørge for at dette ikke glir sideveis veldig varierende, og forskalingsbordene som er brukt som kryssavstivning er i mange tilfeller bare festet med én eneste spiker.
- Det holder ikke med en spiker her og der. Bare det gjør at tiltak må til, sier Bøhlerengen.
Rørlegger har skylda?
I noen tilfeller manglet til og med kryssavstivning:
- Jeg har forstått at noen av plankene for kryssavstivning manglet. Det er mistanke om at det kan ha kommet en rørlegger i ettertid og fjernet disse plankene, uten å sette dem på plass igjen, sier administrerende direktør Jan-Egil Clausen i Omsorgsbygg Oslo KF, som eier barnehagene.
Bekymringsfulle beregninger
De har bedt SINTEF Byggforsk om å komme med råd om hvilke utbedringer som trengs, og kontrollere de statiske beregningene for å kunne se om det er dimensjonert riktig ut ifra tegningene.
- Vi stiller spørsmål ved disse dimensjoneringene. Vi har fått veldig enkle beregninger så langt, og hvis det ikke finnes mer detaljerte beregninger, blir jeg ikke akkurat mindre bekymret, sier Bøhlerengen.
Dokumentasjonen de har fått så langt tyder på at det ikke er dimensjonert avstivning i det hele tatt: Mens tegningen viser at det skal være avstivning, finnes det ingen beregninger for dette.
Sjekker flere barnehager
Omsorgsbygg håper de midlertidige barnehagene kan settes i drift igjen så fort som mulig, men det skjer ikke før avvikene er rettet opp.
- Når vi får rådene om utbedringer og svarene angående de statiske beregningene fra Byggforsk kan vi igangsette forbedringstiltakene. Jeg vet ikke når dette blir, men saken har høyeste prioritet, sier Jan-Egil Clausen.
Clausen sier det vil ta lenger tid før de vet konkret hva som har skjedd i Refstad barnehage, som kollapset søndag.
Løftes opp
Sannsynligvis må samtlige moduler løftes vekk for å finne årsaken.
- I mellomtiden vil vi også sjekke de paviljongbarnehagene med andre konstruksjoner her i byen. Dette gjøres for sikkerhetsskyld, sier Clausen.