STATENS VEGVESEN

Flere Vegvesen-ansatte i Korona-karantene

Veiutbyggerne følger virus-situasjonen tett. Alle de store aktørene setter i verk tiltak.

Flere aktører i veibransjen har ansatte som er blitt Korona-syke eller satt i hjemmekarantene.
Flere aktører i veibransjen har ansatte som er blitt Korona-syke eller satt i hjemmekarantene.
11. mars 2020 - 17:35

Korona-viruset begynner å merkes i anleggsbransjen. Torsdag kunne Byggeindustrien melde at arbeidene på fylkesvei 213 i Askøy er stanset opp etter at entreprenøren, Contexo har blitt nødt til å sende 60-70 prosent av sine ansatte i karantene fordi en av medarbeiderne ved anlegget testet positivt for Korona-smitte.

Jane Bordal i Statens vegvesen <i>Foto:  Knut Opeide, Statens vegvesen</i>
Jane Bordal i Statens vegvesen Foto:  Knut Opeide, Statens vegvesen

Det er ikke meldt om stans ved andre veianlegg, men Korona-smitten påvirker alle de store aktørene i veibransjen som Veier24 har vært i kontakt med i dag.

For eksempel har også ansatte i Statens vegvesen blitt syke eller tatt ut i karantene, forteller HR- og HMS-direktør Jane Bordal til Veier24.

– En medarbeider har testet positivt for Korona-viruset, og vi har en del medarbeidere i hjemmekarantene, sier hun

Bordal ønsker ikke å spesifisere hvor mange som er i karantene, men det er snakk om flere enn ti.

Samferdselsminister Jon-Ivar Nygård (Ap) varsler en dreining i prioriteringene når ny Nasjonal transportplan legges fram 22. mars. Her foran Statens vegvesens bygg i Oslo.
Les også

Budsjettlekkasje: Regjeringen vil gi 1,1 milliarder kroner mer til drift og vedlikehold av riksveier

Vant til fjernarbeid

– Vi følger rådene til Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet tett. I dag har vi fortalt organisasjonen at vi blant annet følger opp rådet om å bruke hjemmekontor mest mulig og redusere møtevirksomheten. Vi oppmuntrer medarbeiderne til å bruke Skype mest mulig til møter. Det skal være spesielle årsaker hvis man skal reise nå, sier hun.

– Vår etat er godt vant med å jobbe hjemmefra og har bred erfaring med fjernarbeid fra før, sier hun.

– I utbyggingsdivisjonen er det så langt ikke noen stor effekt av virusutbruddet, men vi ser noen utslag. En av våre medarbeidere ved riksvei 4-utbyggingen på Hadeland er i hjemmekarantene, sier utbyggingsdirektør Kjell Inge Davik i Vegvesenet.

– Men vi må være forberedt på at flere kan havne i hjemmekarantene. Vi følger utviklingen tett, og gjør de tiltakene som trengs, sier han.

– Vegvesenet har god teknologi for å gjennomføre møter uten å møtes fysisk. Så vi regner med å kunne holde god framdrift i sakene og prosjektene våre. En utfordring kan være at vi ikke har kontroll på alle kontaktpunkter ute på anleggsområdene, men det gjelder for hele samfunnet, sier Davik til Veier24.

Under en test av forskjellige bilmerker i fjor høst bremeset flere av bilene opp da systemene for automatisk fart leste disse skiltene.
Les også

Biler bremset automatisk for bolle-tilbud

Følger situasjonen tett

Nye Veier har foreløpig gått klar av viruset. HR-sjef Asbjørn Aadnevig i Nye Veier sier til Veier24 at de ikke har fått melding om smittede eller personell som er satt i karantene ved noen av deres byggeprosjekter.

Asbjørn Aadnevig i Nye Veier. <i>Foto:  Nye Veier</i>
Asbjørn Aadnevig i Nye Veier. Foto:  Nye Veier

– Men dette er jo en situasjon som utvikler seg fra dag til dag og time til time, så vi følger den tett, sier han.

Han opplyser at Nye Veier forholder seg til anbefalingene fra Folkehelseinstituttet (FHI), og oppdaterer selskapets retningslinjer etter det FHI går ut med hver dag.

– Så langt innebærer det at vi oppfordrer ansatte som kan, til å benytte seg av hjemmekontor, og unngå reiser og store møter med mindre det er strengt nødvendig, sier Aadnevig.

Han forteller at Nye Veier har fått spørsmål fra om hvilke føringer de har som byggherre, og sier at selskapet nå vil skaffe seg oversikt over hvordan totalentreprenørene deres følger opp situasjonen - og sørge for at tiltakene mot Korona-viruset blir håndert likt ved de forskjellige Nye Veier-prosjektene.

Det er ikke første gang Arbeidstilsynet har hatt storkontroll på Sotrasambandet.
Les også

Sotrasambandet: – Bruddene er omfattende og alvorlige

Tiltak rundt renhold og bespisning

HR-sjef Martin Melander i Hæhre sier til Veier24 at Korona-viruset så langt ikke har fått noen konsekvenser for  driften ved deres anlegg.

– Men vi tar forholdsregler. Generelt følger vi FHIs anbefalinger, og på anleggene betyr det ekstra tiltak rundt renhold, bespisning, matservering og håndtering av bestikk og dekketøy.

Hæhre er involvert i en rekke veibyggingsprosjekter rundt om i landet, og har mange ansatte på brakkerigg. Selskapet har også sendt ut informasjon til sine ansatte om ikke å møte på jobb hvis man har symptomer eller føler seg dårlig, forteller Melander.

Kommunikasjonsdirektør Knut Ekern i AF Gruppen skriver i en epost til Veier24 at selskapet har et fåtall personer i karantene, men at dette ikke har vært til særlige utfordringer for aktiviteter eller framdriften i prosjekter.

Ekern skriver at AF Gruppen følger situasjonen nøye og innfører de tiltakene helsemyndigheten gir til enhver tid.

I tillegg har vi innført visse selskapsspesifikke anbefalinger og tiltak både sentralt i konsernet og på de enkelte prosjektene.

Zero-leder Stig Schjølset er redd Trump kan påvirke klima- og miljøarbeidet globalt. Her sammen med klimaminister Tore O. Sandvik på Zerokonferansen i oktober.
Les også

– Trist dag for klima og miljø

I beredskap i flere uker

Hos landets største entreprenørselskap Veidekke, med over 5000 ansatte i Norge, har en egen beredskapsorganisasjon vært i arbeid i flere uker allerede. 

Helge Dieset i Veidekke. <i>Foto:  Veidekke</i>
Helge Dieset i Veidekke. Foto:  Veidekke

Veidekke har flere ansatte som er i karantene som følge av at de enten har vært utenlands eller har vært i kontakt med andre som har vært i risikoområder, forteller kommunikasjonssjef Helge Dieset til Veier 24.

Beredskapsgruppen har nå daglige møter, for både å følge situasjonen internt i bedriften og for å følge myndighetenes anbefalinger.

– Sammen med bedriftshelsetjenesten har det vært satt i gang en rekke hygienetiltak for å unngå smitte i våre folks daglige virke, men også for å sikre driften i konsernet over tid.

– Akkurat nå har vi hatt møte og bestemt å sette inn nye og skjerpede tiltak. I løpet av ettermiddagen vil de ansatte bli informert om at alle møter heretter skal skje i størst mulig grad på nett, for å redusere fysiske møtepunkter mellom mennesker mest mulig. Vi har også bestemt å avlyse alle møter med mer enn åtte personer samlet. Også reiseaktiviteten hos Veidekke-ansatte skal reduseres til et minimum. Vi anbefaler våre ansatte til å bruke hjemmekontor så langt det er mulighet for det, og foreslår for dem som må reise til kontoret med kollektivtransport om å benytte seg av alternativ arbeidstid, sier han.

– Hvordan vil du karakterisere dagene vi er inne i akkurat nå med spredningen av korona-viruset?

– I likhet med mange andre er det med sterkt økende alvor og bekymring at vi følger situasjonen dag for dag. Dette kan bli krevende, sier Veidekkes kommunikasjonsdirektør til Veier24.

Implenia/Stangeland har bygd bruer i to år i dette prosjektet, og nå er den viktige overgangen mellom bru og tunnel i ferd med å bli ferdig.
Les også

«Kronjuvelen» i nye E39: – Måtte skyte oss ut

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.