BYGG

Forsinket av pandemien: La Sagrada Família ventes ferdig i 2030

I nær 140 år har arbeidet pågått for å bygge kirken La Sagrada Família i Barcelona. Pandemien har utsatt ferdigstillelsen, som nå anslås til tidligst 2030.

La Sagrada Família har vært en byggeplass i nær 140 år. Den planlagte ferdigstillelsen i 2026 er utsatt på grunn av pandemien.
La Sagrada Família har vært en byggeplass i nær 140 år. Den planlagte ferdigstillelsen i 2026 er utsatt på grunn av pandemien. Foto: NTB
25. des. 2021 - 11:16

Det sies at Rom ikke ble bygget på én dag – og det samme kan trygt sies om Barcelonas aller mest kjente landemerke.

I mars 1882 startet arbeidet med å bygge den enorme kirken, designet av den ikoniske katalanske arkitekten Antoni Gaudí, som også står bak flere av byens andre kjente landemerker.

Gaudí selv døde i 1926 etter å ha blitt påkjørt av en trikk ikke langt unna byggeplassen, og han er gravlagt i krypten.

I de nær hundre årene som har gått etter hans død, har kirken sakte, men sikkert nærmet seg ferdigstillelse. Etter planen skulle byggekranene demonteres og pakkes ned for godt i 2026 – nøyaktig hundre år etter Gaudís død.

Finansieres av billetter

Byggearbeidet finansieres hovedsakelig av billettinntektene fra de nær 5 millioner turistene som årlig besøker kirken. I mars i fjor stengte kirken på grunn av pandemien. Den holdt deretter stengt i nær et år, noe som følgelig gjorde at pengestrømmene umiddelbart stanset opp.

I 2021 har kirken kun hatt drøyt 760.000 besøkende, og nå har den store planlagte ferdigstillelsen blitt utsatt på ubestemt tid.

Vis mer

– Vi kan ikke gi et anslag for når den vil være ferdig fordi vi ikke vet hvordan besøkstallene vil ta seg opp i løpet av de kommende årene, sier arkitekt Jordi Fauli, som leder byggearbeidet.

Frykter han ikke får se resultatet

Arkitekt Fauli er den sjuende sjefarkitekten som har ledet byggearbeidet siden arbeidet startet i 1883. Det blir ansett som en svært prestisjefull oppgave å føre videre Gaudís mål om å ferdigstille kirken.

Det er langt fra første gang Gaudís mesterverk har stått overfor slike utfordringer. Da den spanske borgerkrigen brøt ut i 1930-årene, måtte byggearbeidet stanse, og mange av de opprinnelige tegningene og modellene ble ødelagt.

Men nå frykter Fauli at pandemien og forsinkelsene vil medføre at han ikke får æren av å være den som ferdigstiller prosjektet og legger aller siste hånd på verket.

I Guds hender

mandag morgen er det togforsinkelser fra Oslo S og østover.
Les også

Forsinkelser og innstillinger på Østfoldbanen

– Jeg skulle selvsagt gjerne vært her i mange, mange år, men det er i Guds hender, sier 62-åringen med et glimt i øyet.

Han var 31 år da han først ble koblet på prosjektet i 1990 – samme alder som Gaudí selv da han startet arbeidet i 1882.

– Da jeg kom hit, var kun tre av disse søylene bygget, og de var kun ti meter høye, sier han og peker opp på kirken.

Kirkens nest høyeste tårn, som strekker seg nesten 140 meter over de travle gatene, ble offisielt åpnet tidligere i desember med en gigantisk stjerne på toppen. Tusenvis av mennesker deltok på åpningen, og pave Frans talte via skjerm.

Ikonisk, men omstridt prosjekt

Byggearbeidet var kun en firedel på vei da Gaudí døde for snart hundre år siden.

Selv om arbeidet som siden er gjort, i hovedsak har basert seg på arkitektens opprinnelige visjon, er det mange som ikke anser de senere byggearbeidene som Gaudís reelle verk.

Den katalanske arkitekten Antoni Gaudís hovedkilde til inspirasjon var natur og religion, noe som er synlig for dem som går inn i La Sagrada Família. <i>Foto:  NTB</i>
Den katalanske arkitekten Antoni Gaudís hovedkilde til inspirasjon var natur og religion, noe som er synlig for dem som går inn i La Sagrada Família. Foto:  NTB

Men Fauli mener bestemt at prosjektet ennå er tro til Gaudís opprinnelige plan og viser til at man har gjennomført grundige studier av fotografier og tegninger.

– Det er mye ansvar fordi det er et ikonisk prosjekt, som mange har meninger om, sier Fauli.

Kirkens ene fasade ble ferdigstilt mens Gaudí fremdeles levde. Den motsatte fasaden er preget av en litt mer moderne stil. Det er også planlagt en enorm trapp ved inngangspartiet, som vil medføre riving av flere nærliggende bygg. Dette har ikke falt i god jord hos enkelte naboer.

«Hele livet mitt er her, og så ønsker de å kaste meg ut», har noen skrevet på en plakat som henger på en balkong i nærheten av kirken.

Fauli sier at han forstår naboenes bekymringer, og at de ønsker å finne gode løsninger gjennom dialog.

Ventes ferdig i 2030

To Sikorsky S-92 helikoptre fra selskapet Bristow. Bildet ble tatt i fjor på Flesland Heliport.
Les også

Forlenget levetid for helikopterdel kan løsne på offshore-floken

Da Fauli ble forfremmet til prosjektleder i 2012, besto teamet av 27 arkitekter og over 100 byggearbeidere. I dag er dette redusert til fem arkitekter og 16 byggearbeidere.

Det er en rekke tårn som gjenstår før kirken er ferdig, blant annet tårnene på kirkens sørøstlige fasade.

I tillegg gjenstår også den øvre delen av kirkens hovedtårn, som med sine 172,5 meter vil gjøre La Sagrada Família til verdens høyeste kirke.

Gaudí ønsket selv at kirken ikke skulle strekke seg høyere enn Barcelonas høyeste fjell Montjuic, som er 180 meter høyt.

Det ble nylig anslått at kirken tidligst vil kunne stå ferdig i 2030.

La Sagrada Familia ruver i Barcelonas bybilde. <i>Foto:  AP</i>
La Sagrada Familia ruver i Barcelonas bybilde. Foto:  AP

Allerede da Gaudí fortsatt levde, ble han konfrontert med spørsmål om det langvarige byggeprosjektet som «aldri» ble ferdig.

– Min klient har ikke dårlig tid, skal Gaudí, som var dypt religiøs, ha svart.

Atomkraft blir stadig viktigere i Storbritannias kraftproduksjon. Bildet viser byggingen av Hinkley Point C kjernekraftverk i Somerset.
Les også

Stenger Storbritannias siste kulldrevne kraftverk

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.