KLIMA

Forskere: 5 prosent risiko for 2 meter økt havnivå uten utslippskutt

Samfunnsplanleggere må ta høyde for mye høyere havnivå, ifølge studie. New York og London kan bli rammet.

Det er en liten, men betydelig 5 prosents risiko for at hevingen av havnivået kan bli på over 2 meter. I Oslo er operaen ett av byggene som ligger i vannkanten i dag.
Det er en liten, men betydelig 5 prosents risiko for at hevingen av havnivået kan bli på over 2 meter. I Oslo er operaen ett av byggene som ligger i vannkanten i dag. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
21. mai 2019 - 11:17
Noduler er knollformede manganholdige avsetninger på havbunnen som kan utnyttes. De metallrike knollene har vokst jevnt og trutt over millioner av år, og ligger tett i tett på dyphavsslettene.
Les også

Oppsiktsvekkende funn: Disse kan være en oversett oksygenkilde

Årsaken til havnivåstigningen er den globale oppvarmingen. Vannet utvider seg og enorme mengder is smelter når temperaturen stiger.

Men det er svært vanskelig å vite hvor mye havet kommer til å stige. Tidligere har FNs klimapanel anslått at havoverflaten i verste fall vil løfte seg i underkant av 1 meter innen 2100 hvis klimautslippene fortsetter å øke.

En fersk studie (ekstern lenke, åpner i nytt vindu) tyder på at dette anslaget er altfor forsiktig og at stigningen kan bli på over 2 meter.

Forskerne bak studien har undersøkt hva som kan skje hvis CO2-utslippene fortsetter å vokse og vi får en global oppvarming på hele 5 grader.

Da vil havet sannsynligvis stige over en halv meter. Og det er en liten, men betydelig 5 prosents risiko for at økningen kan bli på over 2 meter.

I så fall vil store bebodde områder og jordbruksland bli oversvømt blant annet i Bangladesh og Egypt, skriver BBC. Storbyer som London, New York og Singapore vil bli truet.

200 millioner mennesker kan bli tvunget til å finne seg nye steder å bo.

Det ble kjent tidligere i år at verdens isbreer er 18 prosent mindre enn tidligere antatt. I år har det også blitt publisert data om smeltingen av isen på Grønland. På 1980-tallet minsket isen på Grønland like raskt som den vokste i det foregående tiåret. I de påfølgende tiårene har smeltingen akselerert, og isen forsvinner nå mer enn seks ganger så raskt som på 1980-tallet.

Den nye studien er delvis basert på ekspertvurderinger og publisert i det amerikanske forskningstidsskriftet PNAS, Proceedings of the National Academy of Sciences. Forskerne mener scenarioet med 2 meters havnivåstigning må tas i betraktning i langsiktig samfunnsplanlegging.

Fra en tidligere Starlink-oppskytning. SpaceX slipper vanligvis mellom 20 og 60 Starlink-satellitter per oppskytning.
Les også

Frykter romfartsboom kan ødelegge ozonlaget på nytt

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.