90 tonn sement i 50-kilos sekker. 1700 tonn sand. 1800 meter med fiberkabler.
Det er noe av materialet som går med når Forsvarets Theater Enabling Force (TEF) bygger leir for de norske styrkene i Ain al-Asad i Anbar, vest i Irak.
Leiren har fått navnet Camp Midgard og er et ørkenområde på nesten 30 mål som ligger midt inne i den amerikanske flybasen.
– Konseptet vårt er å kunne etablere leir hvor som helst, sier Kent Bakke, troppssjef for avdelingen som bygger leiren.
I mars bestemte regjeringen å flytte de norske Irak-soldatene fra Erbil til Anbar-provinsen. Her skal de trene og gi råd til irakiske sikkerhetsstyrker. Dermed må en ny base bygges. TEF er Forsvarets enhet for å etablere baser og infrastruktur til egne styrker, og har vært på plass i Anbar siden mai.
- Ny rapport: Disse 15 virkemidlene kan få ned energibruken i norske bygg (krever abo.)
Varmt
Elektrikere, rørleggere, forskalingssnekkere, telematikkspesialister, kommandoplassspesialister, maskinførere, tømrere og dataspesialister. De 30 fagfolkene i TEF gjør alt fra planlegging og innkjøp til støpning, grøftegraving og snekring.
Soldatene legger ned rundt 7500 timer i løpet av knappe ti uker for å bygge leiren. Det betyr ti timers arbeidsdager syv dager i uka – med varmen som den største utfordringen.
– Vi har hatt 53,5 varmegrader i skyggen. Derfor har all støpning foregått på natta, når det er kjøligere. Vi tar pauser på de aller varmeste tidene av døgnet og jobber mer morgen og kveld, forteller Runar Jeistad, prosjekteringsbefal ved TEF.
Han har planlagt og prosjektert leiren.
Denne videoen fra Forsvaret viser arbeidet med leiren (artikkelen fortsetter under videoen):
Tekniske utfordringer
I løpet av én måned drikker enheten på 30 personer 4860 liter med vann. Det utgjør 7-8 liter vann hver dag. Selv om mye av arbeidet foregår ute, har soldatene fra starten av hatt konteinere med aircondition for å kunne kjøle seg ned.
Varmen byr også på mer tekniske utfordringer. Jeistad har sammen med elektrikerne beregnet at leiren trenger 400 kVA (kilo Voltampere) til enhver tid. Likevel har de tatt med seg tre generatorer som kan yte 500 kVA hver.
– Effekten av slike generatorer går ned når det er så varmt. De klarer kun å produsere 50-60 prosent av maks kapasitet, noe som gjør at vi trenger flere. Da kan vi kjøre på lavere effekt, de skal jo stå her en stund, sier Jeistad.
Anlegget bruker rundt 12.000 liter drivstoff per uke.
- Romersk betong: Nå kan det 2000 år gamle betongmysteriet være løst
500 tonn med utstyr fra Norge
Leiren skal blant annet romme en serverpark, kinosal, velferdsområde med spisemulighet, parkeringsplass for ikke-taktiske kjøretøy, antennepark, verksted, vaskeplass, toaletter, konteiner-område og en paradeplass for oppstillinger.
Siden mai har verdens største serieproduserte transportfly, Antonov An-124, fløyet mellom Norge og Irak seks ganger med rundt 500 tonn utstyr.
Dette inkluderer blant annet én lastebil, to gravemaskiner, to teleskoptrucker, en mobilkran, en hjullaster, telt, slaghammere og driller. I tillegg kommer rundt 100 tonn med materiell fra den tidligere leiren i Erbil.
Kjøpte 1700 tonn sand i ørkenen
Byggingen krever 280 kubikk med betong. TEF bruker en tvangsblander som produserer én kubikk betong av gangen.
– Vi må med andre ord blande 280 ganger. Det er en enorm jobb, sier troppssjef Bakke.
– På det meste har vi klart å støpe 25 kubikk i løpet av én natt, sier Bakke.
Kun halve natta brukes til selve støpningen. Resten av natta kjører et helikopter over overflaten mens betongen herder. Slik pusses overflaten speilblank.
Til tross for at Camp Midgard ligger midt i ørkenen, kan ikke TEF bruke sanden de står og går på til å blande betongen. Den tilfredsstiller ikke Forsvarets krav. Derfor har de kjøpt 1700 tonn med sand fra et lokalt firma.
– Det er litt surrealistisk å kjøpe sand i ørkenen, men vi trenger vasket sand med riktig fraksjoner, struktur og fuktighet. Sanden vi går på er så finkornet og tørr at det er som å tråkke på kakaopulver, den binder seg ikke sammen. Vi har sendt sandprøver til Mapei i Norge for å undersøke hvordan vi må blande for å få en grei støp, sier Jeistad.
- De kan ha 40 års erfaring: Men nå er ikke ingeniørene lenger kvalifisert til jobben sin
Fire megabits nettlinje
Samtidig trengs militære kommunikasjonskanaler, internett, telefoni, adgangskontroll og videoovervåkning.
Det betyr blant annet å strekke rundt 1800 meter med fiberkabler rundt i leiren, legge 900 meter med nettverkskabler og 600 meter koaksialkabel. En 18 meter høy antennemast etablerer et radiosystem som støtter opp under Telemark bataljons taktiske behov.
Selv om kommunikasjonen i leiren skjer i fiberhastigheter, vil det ikke gå like kjapt å ha videosamtaler med de som venter hjemme.
– Netthastigheten er ikke den samme som i Norge. En 3,8 meter stor parabolantenne sørger for kontakt med en geostasjonær satellitt. Vi leier en fire megabits linje. Derfor må vi ha noen kjøreregler for bruk av private enheter, sier Marius By.
Han er troppssjef i Communication and Information Systems Task Group (CIS TG) I Cyberforsvaret, og har ansvaret for IT-systemet.
Serverparken krever god kjøling, nødaggregat og backupbatteri. Alle komponenter må være forhåndsgodkjent med innebygget kryptering så vel som fysiske sperrer.
– Uten å si for mye, handler det om avstander og fysiske sperrer, sier By.
- Sarvsfossen dam: Entreprenøren hadde ikke «forstått den kompliserte geometrien» før de skulle støpe prestisje-dammen
Nøye planlegging og kreativ problemløsning
TEF-medlemmene har selv planlagt og skaffet det de trenger for å utføre sine respektive oppgaver.
– Hvis du har vært litt kjapp i analysen og etterpå finner ut at du har glemt noe, er det ikke lett å få fløyet det ned. Det samme gjelder om ting er defekte, vi har ikke et stort restlager. Det er heller ikke lett å skaffe ting lokalt, ettersom det må følge gitte krav. Derfor er planleggingsperioden før vi kommer ned veldig viktig, sier Major Ommund Liland, styrkesjef for TEF.
Han mener det er avgjørende å ha dyktige, kreative og løsningsorienterte folk på laget.
– Her om dagen gikk vi tom for armeringsstoler. Da måtte vi lage våre egne, sier Liland.
Mange av soldatene i TEF, som er mellom 24 og 50 år, stiller med fagbrev og høyere utdanning innen sine disipliner. Denne fagkunnskapen, i kombinasjon med at de fleste har vært med på liknende prosjekter i Mali og Afghanistan tidligere, fremheves som viktige grunner til at byggingen er i rute for å bli ferdig i løpet av september.
- Edvard skisserte en enebolig på 150 kvadrat: Endte opp med et 60 kvadrats plusshus
– En risiko få andre ville tatt på seg
Den amerikanske flybasen har flere ganger vært utsatt for angrep fra IS. Den islamistiske gruppen har hatt utstrakt kontroll i Anbar-provinsen.
I begynnelsen av 2015 angrep IS flybasen fra den nærliggende byen al-Baghdadi. I mars 2015 drev irakiske styrker IS ut av al-Baghadi, og den påfølgende sommeren startet irakiske styrker en offensiv for å ta tilbake Anbar-området.
– Vi opplever det som veldig trygt her. Vi er prisgitt å være inne i den amerikanske leiren, og har mange systemer for å følge med på hva som skjer rundt oss, sier troppssjef Bakke.
– Vi kan ikke legge skjul på at soldatene påtar seg en risiko få andre ville tatt på seg. Alle her må kunne forsvare seg. Både arbeidskapasiteten og -iveren til de som er her er særdeles stor. Det skal likevel bli veldig deilig å komme hjem til et normalt liv med våre kjære, sier Bakke.
- Tysk tunnelboremaskin druknet: I 10.500 kubikkmeter betong