ENERGI

Fortum selger tre norske vindkraftverk til Credit Suisse

Nygårdsfjellet, Ånstadblåheia og Sørfjord blir 80 prosent sveitsiske.

Ånstadblåheia i Sortland kommune i Vesterålen har en kapasitet på 50 MW.
Ånstadblåheia i Sortland kommune i Vesterålen har en kapasitet på 50 MW. Foto: Torgeir Sørensen/TS Foto
20. des. 2019 - 17:15

Fortum og Credit Suisse Energy Infrastructure Partners (CSEIP) har i dag fredag signert en avtale hvor CSEIP vil kjøpe seg opp til en 80 prosent eierandel i alle Fortums vindparker i Norden. Fortum vil fortsette som operatør på anleggene, ifølge en pressemelding.

I Norge gjelder dette vindparkene Nygårdsfjellet øst for Narvik og Ånstadblåheia på Sortland. CSEIP skal også kjøpe 80 prosent av Sørfjord vindpark i Tysfjord kommune i Nordland når den ferdigstilles på sensommeren 2020. 

Salget, eksklusive Sørfjord vindpark, på gjelds- og kontantfri basis er forventet å være om lag 250 millioner euro, hvorav 170 millioner euro er relatert til første kvartal i 2020. 

Skal bruke pengene til å bygge mer

Fortum skriver i pressemeldingen at de vil fortsette å utvikle andre nordiske vindkraftprosjekter.

Vis mer

– Transaksjonen frigjør kapital som gjør det mulig for oss å bruke Fortums nøkkelkompetanse til å utvikle, bygge og drifte vindkraftverk i Norden, skriver Joonas Rauramo, visepresident for vind i Fortum. 

CSEIP beskriver oppkjøpet som en stor mulighet: 

– Vi er glade for å starte samarbeidet med Fortum som allerede har vist betydelig kompetanse og engasjement i å bygge og drifte flere vindparker i de nordiske landene, sier Tim Marahrens, transaksjonsansvarlig i CSEIP. 

Fortum har, sammen med sine partnere og tilknyttede selskaper, en samlet portefølje på omtrent 3.000 MW innen sol- og vind i Norden, Russland og India, hvorav 713 MW er i drift og resten er under utvikling. Selskapet er finsk, og eier også anlegget på Klemetsrud. Fortum har også en rekke elbilladere oppstilt i Norge.

Den statlige, svenske gruvegiganten LKAB utsetter sine planer om å bli fossilfri. Dermed får Nord-Norge fortsatt tilgang på store mengder vindkraft fra Nord-Sverige. Bildet viser LKABs gruve i Kiruna.
Les også

Svensk utsettelse endrer hele kraftsituasjonen i Nord-Norge

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.