Rånåsfoss bru (bygd i 1927) i Sørum kommune i Akershus er spesiell. Det er den eldste gjenlevende brua av de såkalte «Stangebruene», og den er også i original utforming. Spennet er på 183 meter. Den var hovedbru over Glomma inntil nye Rånåsfoss bru åpnet i 1989.
Dyrt vedlikehold
Deretter gikk brua for lut og kaldt vann. Vedlikeholdet begynte å bli svært kostbart. Brua fungerte kun som lokal turveg, og var ikke spesielt knyttet til gang- og sykkelveger. I begynnelsen av 2012 drøftet Vegvesenet og brueier Akershus fylkeskommune om brua skulle rives. Det kom sterke reaksjoner i Sørum, og det ble blant annet arrangert underskriftskampanjer og fakkeltog for å bevare brua.
I april 2012 konkluderte Vegvesenet med at brua er så verdifull at den måtte tas vare på, og at det skulle brukes opptil 15 millioner kroner for å sette brua i stand.
Brua åpner i september etter å ha blitt rehabilitert for rundt 10 millioner kroner, deriblant med et spektakulært lysarrangement.
Krevende arrangement
Sivilarkitekt MNAL og lysdesigner IALD Erik Selmer har stått for effekt- og vegbelysningen på brua. Han har hatt mange oppdrag for Vegvesenet.
– Ei gammel og fin bru, med en beskrivende konstruksjon. Tårnene er primærkonstruksjonen, og det er viktig å markere dem tydelig. Blir de borte i nattemørket, så blir det en slags desinformasjon, forteller Selmer.
– Noen bruer er lettere å belyse enn andre. Denne har en ganske omfattende konstruksjon. Det er et slags kniplingsverk av elementer, og det kan være krevende å få med seg alle sammen, sier han.
– Noe av det aller viktigste for et godt lysdesign er å unngå at brukere og tilskuere blir blendet. Jeg har brukt mye tid og oppmerksomhet på det arbeidet, forteller Selmer.