NATURVITENSKAP

Frister med forskning og DNA

Tore StensvoldTore StensvoldJournalist
17. sep. 2004 - 11:31

I Oslo avlives mytene om Bioteknologi i dag og i morgen under Forskningsdagene. Det er imidlertid ikke bare bioteknologi som står i fokus Norge rundt.

Hele 166 arragementer avvikles, og alle er gratis. Målet med Forskningsdagene er å vise fram hva universieter, skoler, institusjoner og bedrifter gjør på forskningssiden. Forskningen synlig- og folkeliggjøres. I år er det 10. gang arrangementet går av stabelen.

Fire byer skal ha egne Forskningstorg i dag og i morgen. Det er Oslo, Trondheim, Tromsø og Bergen. Sjekk program og sted her.

Lag DNA-smykke

I Oslo er bioteknologi i fokus.

Under mottoet «DNA og bioteknologi er ikke skummelt - prøv selv!», inviterer Forskningsrådet barn og voksne til å bli bedre kjent med sine egne gener i et ekte laboratorium. Dette skjer på Forskningstorget i Oslo 17. og 18. september.

Forskningstorget på Universitetsplassen er en del av Forskningsdagene, og alle aktiviteter er gratis. I en av de 35 bodene på Forskningstorget har forskere og Norges forskningsråd satt opp et ekte laboratorium. Her kan barn og voksne lære mer om sitt eget DNA, og få arvestoffet sitt med hjem i et smykke rundt halsen.

Forskerne henter celler ved å stryke en vattpinne på innsiden av kinnet ditt. Celleprøvene blir puttet i en robot som isolerer DNA fra cellene. Når prosessen er ferdig ligger DNAet, festet til bitte små magnetiske kuler, i en liten gjennomsiktig beholder.

Dette er stoffet som bestemmer at du er et menneske - og ikke en ugle eller blomst, opplyser Forskningsrådet i en pressemelding.

Øl og medisin

Bioteknologi har vært en del av menneskets hverdag helt siden vi begynte å bake brød og brygge øl. I dag brukes moderne bioteknologi blant annet til å stille diagnoser, til å lage medisiner og til å øke matproduksjonen. I fremtiden vil bioteknologi bli en av de viktige motorene i næringslivet, og få stor betydning på en rekke samfunnsområder.

- Internasjonalt satses det voldsomt på bioteknologisk forskning, og også i Norge er dette nå et område som det investeres mye forskningsressurser i, sier spesialrådgiver Steinar Bergseth i Forskningsrådet.

I Norge er det særlig medisinsk forskning, marin forskning, og biologisk grunnforskning som er utpekt som satsingsområder.

- Moderne bioteknologi reiser viktige etiske spørsmål, og mange i Norge er ganske skeptiske til det som har å gjøre med DNA, genteknologi og bioteknologi. Derfor må vi som jobber med bioteknologi bli flinkere til å fortelle om hva denne forskningen går ut på. Forskningstorget hjelper oss med å gjøre bioteknologi mer forståelig for folk flest, sier Bergseth.

Newton-kjendis

Det er Forskningsrådets program for funksjonell genomforskning (FUGE) og fremtidstenkerne i Biotek Norge 2020 som stiller med DNA-laboratoriet på Forskningstorget.

Laboratoriet er satt opp i samarbeid med firmaet Scitorium, som jobber med å gjøre vitenskap og forskning bedre kjent for folk flest. Bak Scitorium står blant andre Ole André Sivertsen, kjent fra tv-programmet Newton. Han er en av forskerne som kommer til å jobbe med å hente fram DNA på Forskningstorget, heter det i pressmeldingen.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.