Representanter fra USA, Kina, Russland, EU, Sør-Korea og Japan møttes i USA sist helg for å bestemme plassering av en fusjonsreakor for forskning på mer miljøvennlig energi.
Planen var å avgjøre om reaktoren skal bygges i Cadarache i Sør-Frankrike eller i den japanske fiskerlandsbyen Rokkasho, men partene måtte gå fra hverandre uten å ha kommet til enighet, melder NTB.
Forskning på fusjonsenergi foregår mange steder i verden, men det nye anlegget skulle forene mer av forskningsarbeidet og sette fortgang i prosessen.
Målet med programmet International Thermonuclear Experimental Reactor (ITER) er å finne en metode for å tøyle den type kjernereaksjoner som skjer i sola, slik at de kan brukes til å produsere energi. I dagens kjernekraftverk brukes fisjonsenergi, som fører til store mengder farlig avfall og risiko for forurensning.
Såkalt varm fusjon vil i teorien kunne frigjøre enorme energimengder fra en type hydrogen som det vinnes rikelige av på jorda. Avfallet vil være en annen form for hydrogen.
Prinsippet bak reaksjonen er å "smelte" sammen atomkjerner, i stedet for å splitte dem, slik det gjøres i våre dagers fisjonskraftverk. Problemet med fusjonsteknologien er blant annet at den er avhengig av temperaturer på rundt 100 millioner varmegrader for å fungere.
Inntil det skjer et gjennombrudd i forskningen vil menneskeskapte fusjonsreaksjoner fortsatt være forbundet med ødeleggelse, ikke miljøvennlig energi. Kjernereaksjonen er av samme type som i de aller kraftigste kjernevåpnene - hydrogenbombene der hydrogenatomer fusjonerer og utløser store energimengder.