BYGG

Fyller rasbygget med nitrogen

NITROGEN: Brannvesenet i Ålesund skal i dag sprøyte nitrogen inn i boligblokka for å få ut propanen. I morgen regner de med at også tanken skal være tømt.
NITROGEN: Brannvesenet i Ålesund skal i dag sprøyte nitrogen inn i boligblokka for å få ut propanen. I morgen regner de med at også tanken skal være tømt. Bilde: POLITIET
Mona StrandeMona StrandeJournalist
1. apr. 2008 - 13:39

Det er fortsatt flere gasslommer inne i den sammenraste boligblokken i Fjelltunvegen 31 i Ålesund.

- I løpet av dagen blir det pumpet nitrogen inn i de delene av bygget som er under bakken. Dette gjøres for å få løftet opp propanet, som har samlet seg i gasslommer, og dermed ekskludere eksplosjonsfaren, sier operasjonsleder Audun Vartdal i Sunnmøre politidistrikt.

Spyler ut gassen

En tankbil med 14 tonn flytende nitrogen er klar for å tømme sitt innhold inn i ruinene.

- Å bruke nitrogen er jo smart, siden det er inert og ikke brenner i seg selv. Dette gjør de for å tynne ut og spyle ut gassen. Jo mer du dytter inn jo større trykk får du, og da må noe forlate bygget - inklusive propanen. Når den kommer ut i friluft er eksplosjonsfaren borte, sier seksjonsleder og professor Svein Stølen ved kjemisk institutt, Universitetet i Oslo.

Samtidig er ikke propantanken tom ennå. Anslagsvis er det mellom 12 og 15 kilo propan igjen.

- Det er en sikkerhetsventil som sannsynligvis er årsaken til at vi ikke har fått tømt tanken så raskt som vi hadde håpet. Vi antar nå at ventilen teknisk er bygd opp slik at den lukker seg automatisk ved et visst trykk, og det gjør at vi ikke får tappet ut mer, sier Vartdal.

Vil skyte hull i tanken

I morgen vil de derfor prøve å bli kvitt ventilen ved å perforere den. Går ikke det, må de lage hull et annet sted i tanken.

- Vi ser på flere alternativer til hvordan dette kan gjøres. Det mest nærliggende er nok å bruke våpen, og skyte seg inn, sier Vartdal, og legger til at det ikke blir snakk om å la de evakuerte komme hjem før dette er gjort. Sannsynligvis er "tankproblemet" borte i morgen, men det kan fortsatt ta tid før redningsmannskaper kan gå inn i bygget for å hente ut de savnede.

Les også:

Tiltak avgjøres nå

Risikovurderinger og forslag til videre tiltak gjennomgås i en rapport om bygningskonstruksjonen og geologien rundt tomten, som politimesterens stab fikk fremlagt av den byggtekniske gruppen klokken 13 i dag.

Disse anbefalingene skal sammenfattes med anbefalinger fra søk- og redningsenheten NORSAR, Norwegian Search and Rescue Team. NORSAR har 14 personer fra Norsk Luftambulanse, Ullevål universitetssykehus, Oslo brann- og redningsetat og Norske Redningshunder - med fem hunder - i Ålesund.

Berget er ikke sikret

Rapporten fra den byggtekniske gruppen tar for seg hvordan man skal få ut de savnede, og aktuelle tiltak rundt bygningen. Årsaksfaktorer vurderes ikke i denne omgang.

Rapporten tar også for seg sikring av berget som ikke har rast ut foreløpig. Så langt er det ikke foretatt noen ekstra sikringstiltak her etter raset.

Men det er ikke bare berget som utgjør en risiko. Bygget i seg selv beveger seg fortsatt, og det er usikkert om årsaken er at huset er ustabilt eller om det er presset fra steinmassene og den store bergblokken bak bygget som gjør det.

Ille hvis huset tipper

- Det vil naturlig nok ha betydning for hvordan dette angripes: Om vi må begynne med å fjerne berg bak bygget, eller å støtte opp huset foran. Men blir huset skjøvet fremover slik det står nå, vil det kanskje være mindre farlig for nabohusene enn hvis det blir stående stille i nedre kant mens de øvre etasjene tipper fremover, sier Vartdal.

- Jeg ser ikke bort ifra at hele bygget må rives ned, men det vet jeg ingenting om før jeg har sett rapporten, sier Vartdal.

Pressen kan stille spørsmål om rapporten i en pressebriefing politiet avholder klokken 16 i dag. Les mer om saken på tu.no etter kl. 16.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.