Regjeringen setter to milliarder kroner inn i et fond.
Avkastningen fra fondet skal brukes til innovasjon og utvikling av gasskraftverk som er spiselig for moderate gasskraftmotstandere. Pengene skal forvaltes av et innovasjonssenter lagt til Grenland, kom det fram i dag, da regjeringen presenteret stortingsmelding 47: "Om innovasjonsverksemda for miljøvennlege gasskraftteknologiar mv.".
- Regjeringen har siden den tiltrådte gitt 150 millioner kroner til forskning på og utvikling av miljøvennlig gasskraftteknologi. Opprettelsen av fondet for miljøvennlige gasskraftteknologier på 2 milliarder kroner og satsingen på innovasjonsorganet, er viktige skritt videre mot målet om gasskraftverk med CO2-håndtering, sier olje- og energiminister Thorhild Widvey.
Satsingen på utvikling av miljøvennlige gasskraftverk er et viktig element i regjeringens energipolitikk.
-Innovasjonsvirksomheten i Grenland vil bli et hovedvirkemiddel i arbeidet for å utvikle slike gasskraftverk. I stortingsmeldingen om innovasjonsvirksomheten for miljøvennlige gasskraftteknologier trekker regjeringen opp rammene for den nye satsingen, sier olje- og energiminister Thorhild Widvey.
Gass på skip
Samtidig vil regjeringen legge opp til mer bruk av naturgass på fastlandet. I første omgang er det snakk om å frakte gass sjøveien og bruke den der det kreves minst investering i infrastrukturen. Dermed er det neppe sannsynlig at det blir bygget gassrørledninger på kryss og tvers over store avstander.
- Det er klokt å begynne utbyggingen av infrastruktur i de områdene som har de beste naturlige forutsetningene og utvikle markedene steg for steg. Dette er en videreføring av regjeringens politikk for økt bruk av gass, sier Widvey.
Norsk-svensk sertifikatmarked
Elektrisitet fra fornybare kilder skal stimuleres, ifølge regjeringens gassmelding. Derfor vil et felles norsk-svensk pliktig sertifikatmarked stables på beina.
- Et slikt marked vil legge viktige føringer for energipolitikken i mange år fremover, hevder Widvey.
Departementet arbeider med sikte på å legge fram et lovforslag om et pliktig sertifikatmarked i løpet av våren 2005 slik at et felles marked med Sverige kan tre i kraft 1. januar 2006.