I alt ble det samlet opp over 4000 kilo med marint avfall fra strandsona i Ytre Steinsund, skriver Vestland fylkeskommune i en melding.
Plastknipe og tidsklemme
Byggingen av tilkomstveiene til Ytre Steinsund bru startet i høst, med Vestland fylkeskommune som byggherre og Lesja Bulldozerlag som entreprenør. Brua skal erstatte fergesambandet Daløy-Haldorneset, og gir innbyggerne på Ytre Sula fast og døgnåpent samband til kommunesenteret Hardbakke.
Men overveldende mengder med plast og søppel hadde drevet i land i viker og bukter ytterst i Solund. Verst var det ved Guridneset på Ytre Sula, der tilkomstveien til den nye brua skal legges på en stor steinfylling.
– Det var Lesja Bulldozerlag som først gjorde oss oppmerksomme på avfallet. Å grave det ned i fyllinga eller dekke det til var ikke et alternativ, men vi hadde litt tidspress på oss for å fjerne de store mengdene med marint avfall før vi kunne starte på veibygginga, sier prosjektleder Helge Follevåg i Vestland fylkeskommune i medlingen.
Stilte på en dags varsel
Gjennom Solund kommune fikk veiprosjektet kontakt med Fjordane friluftsråd, en interkommunal organisasjon som ble startet i 2017. Friluftsrådet arrangerer blant annet arrangerer strandryddeaksjoner langs kyst og fjordstrøk i gamle Sogn og Fjordane.
Friluftsrådet har et eget ryddelag, og de kom til Solund med båt og fire mannskap.
– Fjordane friluftsråd stilte opp på en dags varsel, og var veldig effektive i ryddinga av vikene – det var utrolig imponerende, sier Follevåg.
Ryddet 41 storsekker
Entreprenør Lesja Bulldozerlag stilte med gravemaskin for å samle avfallet og få det opp i storsekker, som igjen ble heist over på lekter og båt.
På østsiden av Ytre Steinsund ble det i alt samlet sammen 1294 kilo marint avfall. Det tilsvarer 13 storsekker. På vestsida av Ytre Steinsundet ble det rydda 2778 kilo. Det tilsvarer 28 kubikkmeter eller 28 storsekker.
– Solund er et viktig satsingsområde for oss. Vi hadde en plan om å rydde dette området uansett, men gjorde noen omprioriteringer og kastet oss rundt slik at avfallet ikke skulle bli blandet inn i veimassene, sier Bjarte Engevik, daglig leder for Fjordane friluftsråd.
– Ytre Steinsund er et utsatt område; det handlar om vær og vind, om strømmer som kommer fra sørvest og Golfstrømmen som sender mye avfall i denne retningen. Ut fra erfaring tar det ikke så mange måneder før nytt avfall har kommet inn, men vi vil holde området under oppsikt, sier Engevik.
Etterlyser handling: – Bare flaks som gjorde at ikke liv gikk tapt