MARITIM

Helge Ingstad-vaktsjefen får fortsette i Sjøforsvaret: – En dyktig offiser

Sjøforsvaret tar dommen mot vaktsjefen på Helge Ingstad til etterretning. Vaktsjefen vil kunne fortsette sin tjeneste, sier sjøforsvarssjefen. 

Sjøforsvarssjef Rune Andersen (t.v.) sier vaktsjefen på Helge Ingstad får fortsette sin tjeneste. Her med tidligere sjøforsvarssjef Nils Andreas Stensønes som i dag er etterretningssjef i Forsvaret i forbindelse med en pressekonferanse om havariet i 2019.
Sjøforsvarssjef Rune Andersen (t.v.) sier vaktsjefen på Helge Ingstad får fortsette sin tjeneste. Her med tidligere sjøforsvarssjef Nils Andreas Stensønes som i dag er etterretningssjef i Forsvaret i forbindelse med en pressekonferanse om havariet i 2019. Foto: Ørn E. Borgen/NTB
15. mai 2023 - 10:51

Sjøforsvarssjef Rune Andersen sier at den domfelte mannen også kan komme tilbake som vaktsjef i framtida, hvis han klareres på nytt.

– Han har jobbet i Sjøforsvaret i perioden siden ulykken og er en dyktig offiser. Han har fortsatt å utvikle seg faglig. Han kommer til å fortsette å være i tjeneste, sier Andersen til NTB.

Mannen har ikke jobbet som vaktsjef på bro siden ulykken.

– Det har vært naturlig å avvente saken. Hvis han ønsker å gjenoppta også den delen av tjenesten, vil det være naturlig at han klareres på nytt og går gjennom et opplegg som også er endret siden ulykken, sier Andersen.

Tas vare på

Vaktsjefen la i rettssaken vekt på at han mente opplæringen han hadde fått, ikke gjorde ham forberedt på det som skjedde da Helge Ingstad kolliderte og forliste i 2018.

Andersen sier at Sjøforsvaret vil ta vare på sine folk – også den domfelte mannen.

– VI har hatt mye støtte mobilisert rundt besetningen og vaktsjefen spesielt. Vi har ekspertise på å håndtere slike hendelser, men noe av det viktigste har vært kollegastøtte og å bli tatt vare på av sine kolleger, sier Andersen.

Han vitnet selv i rettssaken og tok på seg deler av ansvaret for det forsvarerne til vaktsjefen kalte en systemsvikt.

– Vi må bare ta dommen til etterretning og fokusere på det vi kan gjøre for å bedre rutinene, sier Andersen.

Samferdselsminister Jon-Ivar Nygård (Ap) varsler en dreining i prioriteringene når ny Nasjonal transportplan legges fram 22. mars. Her foran Statens vegvesens bygg i Oslo.
Les også

Budsjettlekkasje: Regjeringen vil gi 1,1 milliarder kroner mer til drift og vedlikehold av riksveier

Advarer mot fryktkultur

Han – og flere i Forsvaret – har advart mot en fryktkultur som gjør at folk ikke tør å si fra om ulykker og nestenulykker, i frykt for å bli straffeforfulgt.

– Det er en kjent problemstilling i store organisasjoner som jobber med sikkerhet at man er avhengig av en åpenhetskultur internt for å kunne håndtere hendelser. Langt utenfor Sjøforsvaret følges rettssaken fordi det spiller inn i akkurat den diskusjonen, sier Andersen.

– Vi er nødt til å jobbe for å motvirke det nå. Vi har hatt en stor bedring i vår sikkerhetskultur. Vi har økt rapportering på hendelser som det er viktig at vi får kjennskap til og kommer til å fortsette den utviklingen, sier han.

Vaktsjefen på Helge Ingstad var den eneste som ble tiltalt etter milliardforliset. Han ble dømt til 60 dagers betinget fengsel og skal nå vurdere en anke.

Forsvaret har på sin side akseptert en foretaksstraff.

Søndag ettermiddag ble en av vognene fra ulykken på Nordlandsbanen løftet ut av ulykkesstedet ved Finneidfjord mellom Bjerka og Mo i Rana.
Les også

To store løft gjenstår før Nordlandsbanen kan åpnes

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.