AMS

– Hvis du setter på vaskemaskinen når strømmen er billigst, vil du ikke være våken for å oppdage om det begynner å brenne

Forsikringsselskaper frykter flere storbranner med AMS.

If Skadeforsikring bidro til TV-serien «Husredderne». En av deltagerne var et hus i Gressvik. Her tok det fyr i oppvaskmaskina midt på dagen. Det ble oppdaga av datteren i huset. Foto: If
If Skadeforsikring bidro til TV-serien «Husredderne». En av deltagerne var et hus i Gressvik. Her tok det fyr i oppvaskmaskina midt på dagen. Det ble oppdaga av datteren i huset. Foto: If Foto: If skadeforsikring
Hanne LøvikHanne LøvikJournalist
12. aug. 2017 - 05:30

Både Gjensidige og If Skadeforsikring advarer mot å flytte strømforbruket til natta. Hvis du setter på vaskemaskina, tørketrommelen eller oppvaskmaskina når strømmen er billigst, vil du ikke være våken for å oppdage om det begynner å brenne.

Innen 2019 skal alle norske husstander ha fått installert nye, automatiske strømmålere, såkalte avanserte måle- og styringssystem (AMS). Ved siste innrapportering i juni hadde rundt 875.000 målepunkter fått AMS, det tilsvarer 31 prosent, ifølge NVE.

Deler av poenget med dette systemet er at forbrukerne skal kunne styre sitt forbruk.

Man skal både kunne følge med på hvor mye strøm man til enhver tid bruker, og i tillegg delvis kunne planlegge noen strømkrevende aktiviteter til tidspunkt da det er lite press på strømnettet og prisene er lavere.

Frykter flere alvorlige branner

Men nå er forsikringsselskapene bekymret for at flere vil kjøre strømkrevende husholdningsapparater på natta, da prisene vil være billigst, som en følge av dette.

– Vi frykter flere alvorlige branner på grunn av billig strøm på natta. Brannfaren på natta er ikke nødvendigvis større, men reaksjonstiden før tiltak iverksettes er lengre, sier Bjarne Aani Rysstad, kommunikasjonssjef i Gjensidige til tu.no.

Han forteller at de to siste årene har forsikringsbransjen tall på at elektriske apparater forårsaket branner for 220 millioner kroner.

– Gjensidige har utbetalt nærmere 40 millioner kroner på fem år som følge av branner i tørketromler, vaskemaskiner og oppvaskmaskiner, sier han.

Vil oppdage brannene senere

Hans kollega hos If er også bekymret.

– Det er flere branner og branntilløp på husholdningsmaskiner enn man tror, sier Jon Berge, informasjonsdirektør hos If Skadeforsikring, til tu.no.

Han peker også på viktigheten av at man oppdager brannen tidlig.

– Vi ser av meldinger fra brannvesen rundt i landet at det er mange branner som blir stoppet fordi det er dagtid, men tenk om disse var på natta. Dessverre er det ikke noen som har full oversikt over omfanget, fordi alle disse blir ikke registrert, sier han.

Ikke alle er enige

Han understreker at det er av enorm viktighet at folk har gode røykvarslere.

– Særlig dersom dette blir mer vanlig. Da bør de være optiske og seriekoblet, mener han.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Han nevner i likhet med Rysstad, vaskemaskin, tørketrommel og oppvaskmaskin i hovedsak.

Men hos Storebrand er de derimot ikke bekymret.

– Vi kjenner ikke til at dette øker faren for brann, sier Bjørn Erik Sættem, kommunikasjonssjef i Storebrand, til tu.no.

59 av over 3000 branner

Takk fra Direktoratet for Samfunnssikkerhet og Beredskap (DSB) viser at det i fjor var 59 branner som startet i vaskemaskin, oppvaskmaskin eller tørketrommel. Det var totalt 3092 branner i bygninger i 2016.

I løpet av de siste seks årene står vaskemaskiner for mellom 2,37-3,91 prosent av boligbrannene, mens oppvaskmaskiner lå mellom 0,41-1,21 prosent og tørketrommelen 1,36-3,09 prosent.

Husholdningsapparatet som forårsaker flest branner er naturlig nok komfyr eller kokeplate.

Men av de brannene som startet i boliger var det i all hovedsak at noen så eller luktet røyk eller flammer som var hvordan brannene ble først oppdaget.

– Helt nødvendig modernisering

Hos NVE understreker de at AMS i seg selv ikke endrer forbrukermønsteret, men at det kan legge til rette for verktøy som kan hjelpe forbrukerne å spare strøm.

– Fra 2018 vil kraftleverandørene hente ut timesmålinger fra sine kunder og dermed kunne fakturere timespris til de kundene som ønsker det, forteller Guro Grøtterud, seksjonssef for sluttbrukermarkedet-seksjonen hos NVE, til tu.no.

Hun mener at dette selvfølgelig kan gi folk insentiver til å flytte forbruket. Dermed kan kunden spare penger ved å forbruke kraft når det er mest gunstig for kraftsystemet.

– Vi ønsker at nettleien skal stimulere folk til å bruke strøm slik at kraftnettet kan utnyttes mer effektivt. Dette kan redusere behovet for fremtidige nettinvesteringer, og gi lavere regning for nettkundene samlet sett.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.