Hvitløk kan gjøre underverker for millioner av mennesker i Bangladesh og India som har drikkevann forurenset av arsenikk.
Det er dr. Keya Chaudhuri og hennes kolleger ved Indian Institute of Chemical Biology i Kolkata (tidl. Calcutta) som presenterer denne konklusjonen i en artikkel publisert i Food and Chemical Toxicology.
Store forskjeller
De ga rotter daglige doser av arsenikk i drikkevannet. Dosene hadde samme nivå som arsenikkinnholdet i grunnvannet i Bangladesh og Vest-Bengal.
Noen av rottene ble i tillegg matet med hvitlølkekstrakt. Det viste seg at disse rottene hadde 40 prosent mindre arsenikk i blod og lever, og at de i tillegg klarte å få 45 prosent mer arsenikk ut med urinet, enn rottene som ikke fikk hvitløkekstrakt.
En hvitløk om dagen...
Chaundhuri sier til New Scientist at svovelholdige substanser i hvitløk rensker arsenikken ut av blod og vev.
Hun anbefaler at folk i risikoområder spiser mellom en og tre hvitløksfedd daglig for å forebygge sykdom.
Akutte helseeffekter ved arsenikkforgiftning er for eksempel magesmerter, diaré, muskelverk og feber. Ved langvarig eksponering kan det føre til flere kreftformer: Både kreft i blære, lunger, hud, nyre, lever og prostata nevnes av USAs Environmental Protection Agency.