Hvor stor er egentlig forskjellen på lyd- og bildekvaliteten på kameraene du får med på kjøpet innebygd i PC-skjermen, og de du må kjøpe i tillegg og plassere oppå skjermen? For å få et svar på det har Forbrukerteknologi testet tre eksterne webkamera, og to bærbare PC-er med innebygd kamera.
Lover det samme
Den første, tydelige forskjellen er størrelsen. Mens kameraet på de bærbare PC-ene sitter nesten usynlig på toppen av skjermen, er de eksterne kameraene naturlig nok en ekstra enhet du må ha med deg og plugge inn i USB-porten for å kunne bruke kameraet.
En annen forskjell er sensoren. Mens de to innebygde kameraene vi har testet har en 1,3 megapiksel sensor, har de tre eksterne 2.0 MP sensor.
Ellers er det liten forskjell i hva kamera-produsentene mener de ulike modellene skal klare når det gjelder fjerning av bakgrunnstøy, bildehastighet og oppløsning. Hvordan de presterer i praksis er en helt annen sak.
Utførelse
Testen er basert på praktisk opplevelse og bruk av kameraene, med en tenkt målgruppe som vil bruke kameraet til alt fra videosamtaler til publisering av filmsnutter på YouTube. Samtlige kamera er testet i videosamtaler mot samme mottaker, for å unngå at samtalepartnerens båndbredde eller kamerakvalitet påvirker dommen av kameraene.
Vi har også testet kvaliteten på stillbilder og video, og lagt vekt på bildehastighet (antall bilder i sekundet), hvordan kameraet reagerer på ekstra lyse og ekstra mørke omgivelser, skarphet og lydkvalitet. Lyd ut er både testet gjennom innebygde høyttalere i PC-en og eksterne høyttalere (Bose Companion 2).
Konklusjon
Testen viser en trend hvor de innebygde kameraene har middels lyd- og bildekvalitet, mens de eksterne kameraene enten har god lyd eller godt bilde. Ingen ser ut til å ha truffet spikeren midt på hodet med både perfekt lyd og perfekt bilde.
Hva du velger spørs derfor rett og slett på hvor avanserte funksjoner du trenger, og om du er avhengig av krystallklar kvalitet. Den vanlige hobbybrukeren trenger kanskje ikke det, og kan da fint klare seg med en bærbar PC med innebygd kamera. Trenger du absolutt flere funksjoner og bedre bildekvalitet, kan det lønne seg å kjøpe et eksternt kamera. Men for å overgå de innebygde må du kjøpe et godt et, for selv eksterne i prisklassen 600 til 900 kroner har aspekter de er dårlige på. Før du går til innkjøp må du også huske på at kvaliteten du oppnår aldri blir bedre enn det båndbredden din tillater.
Testresultater
Microsoft LifeCam VX-7000
FORBRUKERTEKNOLOGIS DOM: “Du ser ut som et spøkelse”, var dommen fra min samtalepartner på Skype. Og jeg kan ikke akkurat protestere: Hvitbalansen går helt amok, og det meste i rommet, inkludert ansiktet mitt, blir helt hvitt. Det som ikke blir hvitt får et grått slør, og bildet er ikke bare hakkete og grovkornet under samtaler, men også på stillbilder og videoopptak.
Selv om bildet er elendig, så skal Microsoft i alle fall få skryt for lyden, som de selv kaller ”Crystal Clear”. Det er ikke langt ifra, så lydkvaliteten alene trekker karakteren opp.
- Pris: 647 til 810 kroner
- Terningkast: 2.
Creative Live! Cam Optia AF
FORBRUKERTEKNOLOGIS DOM: Optia AF er heller ikke markedets sterkeste på lysregulering, men bildet har mye mer reell fargegjengivelse – og en imponerende dybde. Auto-fokusen koblet imidlertid ut dersom jeg flyttet meg frem og tilbake, noe som førte til flere bilder med klar bakgrunn og uklar person. Selv ute av fokus var imidlertid bildet klarere enn hos konkurrenten fra Microsoft.
Her var det likevel lyden som trakk mest ned. En svak suselyd gjorde det slitsomt med samtaler på mer enn noen få minutter og susingen forsvant verken ved bruk av kameraets innebygde mikrofon og høyttaler eller de medfølgende øreproppene.
- Pris: 628 til 844 kroner
- Terningkast: 3
Logitech QuickCam Pro 9000
FORBRUKERTEKNOLOGIS DOM: Her er kameraet med testens klareste bilde. Det gjengir korrekte farger enten lys nærmest er fraværende, eller det står en lyskilde rett i bakgrunnen. Right light-teknologien gjør virkelig det den lover: Den gir deg riktig lys både i nettsamtaler, på stillbilder og video.
Lydkvaliteten er også blant de beste, noe som gjør Logitech til testvinner.
- Pris: 688 til 890 kroner
- Terningkast: 5
Packard Bell Easynote MB88-serien (innebygd)
FORBRUKERTEKNOLOGIS DOM: Kameraet har dårlig oppløsning, noe som gir noe kornete bilder med relativt lav detaljgjengivelse uansett hvilken oppløsning du velger. Fargene stemmer derimot med virkeligheten, og lyden oppleves overraskende god og fri for bakgrunnstøy til tross for at den innebygde mikrofonen er mikroskopisk. Programvaren som medfølger er enkel og oversiktlig, men har få alternativer for lyd- og bildeeffekter sammenlignet med de eksterne kameraene.
- Pris: PC-pris. Ikke relevant.
- Terningkast: 4
Fujitsu Siemens Esprimo Mobile U9200 (innebygd)
FORBRUKERTEKNOLOGIS DOM: Dette kameraet skiller seg klart fra de andre fordi det er et rent konferansekamera. Det følger derfor ikke med noe programvare for å lage videoklipp, legge til effekter og gjøre avanserte instillinger, slik man kan på alle de andre vi har testet. Her har du en knapp på tastaturet til å aktivere eller deaktivere kameraet: Er det aktivt startes det automatisk når du åpner programmer for videosamtaler. Bildet har grei oppløsning, men fargegjengivelsen er ikke presis så sant ikke lysforholdene er ideelle. Lyden ligger også midt på treet, men her er det likevel mangelen på innstillingsmuligheter som trekker mest ned i forhold til bruken vi har testet for.
- Pris: PC-pris. Ikke relevant.
- Terningkast: 3