DEBATT

Hvordan håndterer vi stadig mer overflatevann og flom?

I en tid hvor ekstremvær ser ut til å bli normalvær, er det en reell utfordring knyttet til håndtering av overflatevann.

Ved intens nedbør er det et økende problem med avrenning av store vannmengder. Rett og slett fordi det sprenger kapasitet på eksisterende rørnett, skriver artikkelforfatteren.
Ved intens nedbør er det et økende problem med avrenning av store vannmengder. Rett og slett fordi det sprenger kapasitet på eksisterende rørnett, skriver artikkelforfatteren. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
Rune Aale-Hansen, administrerende direktør i Norsk Kommunalteknisk Forening
11. nov. 2019 - 10:05

Dette debattinnlegget gir uttrykk for skribentens meninger. Ønsker du selv å bidra i debatten, enten med et debattinnlegg eller en kronikk, les retningslinjene våre her.

I mange kommuner forekommer flom stadig hyppigere og koster samfunnet tilsvarende mer. Problemet merkes særlig i urbane områder med stor andel bebygde flater. Ved intens nedbør er det et økende problem med avrenning av store vannmengder. Rett og slett fordi det sprenger kapasitet på eksisterende rørnett som ikke er dimensjonert for slike mengder. Og med økt flom som resultat blir det større skader og derav økte kostnader knyttet til reparasjon av både bygninger og annen infrastruktur.

Norsk kommunalteknisk Forening organiserer kommunalteknikere og kommunaltekniske tjenester i hele Kommune-Norge og ser disse utfordringene stadig oftere. Derfor setter vi nå denne problemstillingen høyere på dagsordenen.

Trenger tiltak på flere områder

For å håndtere økende menger med overflatevann ser NKF at tiltak bør iverksettes på flere områder.

Vi må se på kravspesifikasjoner knyttet til rørnettverk i forbindelse med bygging av bolig- og næringsområder. Vi må gjennomgå plan- og bygningslov for å se om den er vanntett nok, og ikke minst må vi spre kunnskap blant annet om «blågrønne» løsninger.

Det siste er konstruksjoner som imiterer naturens egne prosesser, og som evner å fordøye store vannmengder for å redusere flomtopper og press på rørnettverk. Eksempler på slike løsninger er grønne tak, regnbed og grønnkledde grøfter.

Dette er løsninger som også fører med seg andre fordeler som bedre luftkvalitet og biodiversitet, samt at det legger til rette for infiltrasjon av grunnvannet og på den måten tar vare på den naturlige biologiske sirkelen.

Blågrønne løsninger

Blågrønne løsninger har vist seg effektive for å motvirke flom. Det gjenstår likevel utfordringer for å få til praktiske løsninger innenfor en kostnadsramme kommuner og utbyggere kan håndtere.

I tiden framover vil NKF se på hvordan vi kan bidra til å spre kunnskap, og ikke minst bidra til utvikling av gode løsninger på et stadig økende problem. Vi ønsker jo alle å kunne gå tørrskodd i eget hjem, og kjøre trygt på en vei som ikke er vasket bort av flom.

EU-medlemmene vil bruke hver kroner - elelr euro - i inntkter fra ETS til å støtte tiltak som kan kutte utslipp fra skip. Blant tiltak er installasjon av seil, slik Odfjell er i gang med. Bow Orion vil bli det første tankskipet som får installert seilsystem. Odfjell samarbeider med spanske «bound4blue» .
Les også

Betaler 1,1 milliarder for klimakvoter – vil ha midler i retur

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.