FORSVAR

I fjor kom de med F-22, nå kommer USA for første gang til Norge med F-35

Bygger videre på fjorårets samtrening.

F-22A Fra US Air Force på Ørland flystasjon i august 2018.
F-22A Fra US Air Force på Ørland flystasjon i august 2018. Kapt Helge Hopen / Forsvaret
14. juni 2019 - 18:52

I august 2018 kom US Air Force til Norge med to av den sjeldne luftherredømmejageren F-22A Raptor for å trene med norske F-35.

Mandag kommer flyvåpenet tilbake - nå med to F-35A

Dette er første gang amerikanske F-35-fly besøker norsk luftrom. Fra før har det norske luftforsvaret tolv fly stasjonert på Ørland.

Samarbeid i lufta og på verkstedet

– Det er ikke bare flygerne som skal trene sammen, men også amerikanske og norske teknikere skal samarbeide om vedlikehold, så det er flere milepæler her. Besøket handler blant annet om å bli bedre kjent med avdelinger man kanskje skal ut på oppdrag sammen med en gang i framtida, sier major Stian Roen, talsmann i Luftforsvaret, til Teknisk Ukeblad.

To norske F-35A (t.v) og to amerikanske F-22A. <i>Foto:  Kapt Helge Hopen / Forsvaret</i>
To norske F-35A (t.v) og to amerikanske F-22A. Foto:  Kapt Helge Hopen / Forsvaret

De to flyene tilhører 421st Fighter Squadron som holder til på flystasjonen Hill i Utah. Nå kommer de fra Finland via Baltikum til Ørland.

Forsvaret skriver at besøket er et ledd i å styrke forholdet mellom F-35-partnernasjoner, samt vise støtte til Nato og det nordiske forsvarssamarbeidet. Besøket bygger videre på erfaringene fra F-22-besøket for ti måneder siden.

– Slik integrasjonstrening er svært ønskelig og utbyttepotensialet er høyt for begge partnerland, sier oberst Øivind Gunnerud, sjef på Ørland flystasjon, i en pressemelding.

Etter samtreninga i Norge, reiser flyene ned til Spangdahlem Air Base. Denne flystasjonen ligger helt vest i Tyskland, like ved grensene mot Luxembourg og Belgia, cirka 140 kilometer vest for Frankfurt.

Et av de tre nyeste norske F-35A-flyene før avgang fra Lockheed Martin-fabrikken i Fort Worth, Texas.
Les også

Skvadronsjef Ståle «Steel»:  – Vi har gjort kvantesprang med F-35

Avskrekking 

Raptor-flyene som var her i fjor, kom fra 95th Fighter Squadron i Florida, og var utplassert i Europa i mange uker. Da påpekte USAF at det handlet både om å trene med andre amerikanske fly, som til daglig er stasjonert på denne siden av Atlanteren, og å styrke den kollektive forsvarsevnen ved å øve med allierte, blant annet det norske luftforsvaret.

– Framskutte baser gir USA og Nato den strategiske og operative bredden som er nødvendig for å avskrekke motstandere og sikre våre allierte og partnere, skrev US Air Force.

Norsk F-35A (t.v) og to F-22A fra US Air Force på Ørland.  <i>Foto:  Torbjørn Kjosvold / Forsvaret</i>
Norsk F-35A (t.v) og to F-22A fra US Air Force på Ørland.  Foto:  Torbjørn Kjosvold / Forsvaret

Denne deployeringen er delvis finansiert gjennom European Deterrence Initiative (EDI) som ble etablert for å øke amerikansk nærvær i Europa i etterkant av Krimkrisa i 2014.

Om tre måneders tid skal Norge etter planen motta ytterligere tre F-35A. Med 15 fly totalt og etter to år med operativ test og evaluering, er planen å melde første operative evne (IOC) i løpet av året. 

Målet er at flyene skal være fullt operative (FOC) i 2025, blant annet med kryssermissilet JSM i buken. Overgangen dit kommer til å gå gradvis. Den neste milepælen på veien dit kommer i 2022, når QRA-beredskapen for Nato («Quick Reaction Alert») overtas av F-35 fra Evenes og samtlige F-16-fly samtidig pensjoneres.

Allerede i første kvartal 2020 skal norske F-35-fly etter planen til Island for å drive overvåking og vise tilstedeværelse i islandsk luftrom, såkalt Air Policing.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling
Major Bjørn Tommy Eigeland foran en F135-motor i vedlikeholdsbygget på Ørland.
Les også

Her skrur han på verdens kraftigste jagerflymotor

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.