FORSVAR

I helga kan du oppleve F-35 på to flyshow i Norge

Luftforsvaret feirer at de er 75 år.

To F-35 bakerst, to F-16 i midten og et de Havilland Vampire, Luftforsvarets første jetjager, over Bodø 25. mai.
To F-35 bakerst, to F-16 i midten og et de Havilland Vampire, Luftforsvarets første jetjager, over Bodø 25. mai. Mads Bertelsen Reis / Forsvaret
13. juni 2019 - 19:00

For dem som bor på Fosen begynner F-35 å bli et kjent syn i lufta. Det er nå tolv F-35A på Ørland flystasjon.

Men andre flyinteresserte har kanskje ikke fått så mange anledninger til å se de nye norske jagerflyene på nært hold ennå.

Nå i helga byr det seg gode muligheter både på Vest- og Østlandet: Lørdag deltar to F-35A på Flydagen Sola, og søndag skal de fly oppvisning på Kjeller flydag.

Andrew «Dojo» Olson og resten av flygerne i F-35 Demonstration Team har satt sammen et meget severdig program for 2019.
Les også

400 fly er levert: Vi har samlet noen av F-35-høydepunktene i én video

F-35, Spitfire og WWII-lakkert F-16

En F-16 lakkert som en Spitfire som ble brukt av Norge da Luftforsvaret ble grunnlagt i 1944. <i>Foto:  331 Skvadronen / Forsvaret</i>
En F-16 lakkert som en Spitfire som ble brukt av Norge da Luftforsvaret ble grunnlagt i 1944. Foto:  331 Skvadronen / Forsvaret

Dersom alt går etter planen, skal de to F-35-flyene gjennomføre en såkalt «heritage flight» sammen med en Spitfire på Sola. Med andre ord en formasjon som både peker framover og bakover mot Luftforsvarets spede barndom.

Flyet som F-35-ene får selskap av, er en Supermarine (type 361) Spitfire LF.XVIe tilhørende Biltema og som til daglig har sin base her.

Teknisk Ukeblad har vært i kontakt med Luftforsvaret som opplyser at deltakelsen med F-35 i helga er en del av deres feiring av at våpengrenen i år fyller 75 år.

Tidligere i år har de markert jubileet med å holde åpen base i Bodø 25. mai, og 21. september blir det anledning til å se F-35 over Oslo i forbindelse med Festningens dag på Akershus festning. Her var tre F-35 også i forbindelse med frigjøringsdagen 8. mai. 

F-35A-oppvisning over Miami 25. mai. I år må man over Atlanteren for å se oppvisningen fra F-35A Demo Team.  <i>Foto:  Staff Sgt. Jensen Stidham</i>
F-35A-oppvisning over Miami 25. mai. I år må man over Atlanteren for å se oppvisningen fra F-35A Demo Team.  Foto:  Staff Sgt. Jensen Stidham

Et annet ledd i feiringen, er at at det blir også mulig å se F-16-flyet med et lignende fargeskjema som Spitfire-jagerne som ble brukt av Norge under andre verdenskrig. 

Bokstavkoden FN-K er den samme som Spitfire IX, PL258 som fenrik Carl Jacob Stousland buklandet på et jorde ved Tubbergen helt øst i Nederland 29. desember 1944. Dette er et fly vi heldigvis kommer til å se mer til framover, ettersom Norwegian Spitfire Foundation (NSF) er i ferd med å restaurere det og sette det i luftdyktig stand.

Les også

Denne tyske krigsstorken finnes det kun ti av i verden - to av dem flyr nå i Norge

Sea Fury og Storch

Luftforsvaret tar forbehold om vær og andre eventualiteter som kan forhindre F-35 å møte opp, og er dessuten nøye med å understreke at det her er snakk om en demonstrasjon eller overflyging. Det er altså ikke snakk om et «flyshow-display» der flyene utfører de mest spektakulære manøvrene.

Hawker Sea Fury, et av de siste propellflyene i Royal Navy og blant de aller raskeste med stempelmotor, kommer til Sola og Kjeller i helga. <i>Foto:  George Romain/<a href="https</i>
Hawker Sea Fury, et av de siste propellflyene i Royal Navy og blant de aller raskeste med stempelmotor, kommer til Sola og Kjeller i helga. Foto:  George Romain/Ønsker man å se mer om hva F-35 er god for i lufta, må man ta turen til USA der amerikanske F-35A Demo Team i hele år flyr et meget severdig show. Dessverre ser det ikke ut som at de drar til Paris air show i neste uke. Det var nettopp her på Le Bourget at den første offentlige akrooppvisninga med flyet gjennomført i 2017.

Det er selvsagt mange andre flygende godbiter å se både på Sola og Kjeller i helga. For eksempel deltar NSFs nyeste tilvekst i samlingen begge steder, en Hawker Sea Fury T.20. Det samme gjør Biltemas P-51D (Cavalier F-51D) Mustang. Fieseler Fi 156 Storch deltar også begge steder, men to forskjellige fly. Det er nemlig slik at to av de svært få flygedyktige eksemplarene av dette tyske krigsflyet er norskregistrerte.

18. april i år fløy Moth DH60M 125 (LN-KFM) for første gang siden 4. mai 1930. Testpilot er Helge Storflor.
Les også

Norges eldste luftdyktige fly tar av fra verdens eldste flybase

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.