INDUSTRI

I løpet av to dager programmerte ingeniørene roboten til å dirigere Andrea Bocelli og et fullt symfoniorkester

Sju av samme robot-type jobber i Norge.

Tore StensvoldTore StensvoldJournalist
16. sep. 2017 - 17:24

ABB-ingeniørene brukte bare et par dager til å programmere den lille to-armete roboten til å dirigere Lucca Symphony Orchestra. Begivenheten fant sted i forbindelse med en internasjonal robotkonferanse i Toscana i Italia denne uka.

Orkesteret framførte den kjente arien «La Donna e Mobile» fra Verdi-operaen «Rigoletto» på Teatro Verdi i Pisa på tirsdag 12. september. Den verdensberømte tenoren Andrea Bocelli framførte arien til stor begeistring for de 800 til stede.

– Det var veldig moro å opptre med Yumi, fortalte Bocelli etter konserten, ifølge ABB.

Fløytist Andrea Griminelli var overrasket over hvor myke bevegelser roboten hadde.

– Den beveget seg veldig mykt, ikke stakkato som en metronom. Det var veldig lett å følge den, sier Griminelli i et videointervju.

«Ufarlig»

ABB introduserte roboten Yumi (You and Me) i 2014 og hadde en fullt operativ robot på Hannovermessen året etter.

Den trenger ikke å stå i bur av sikkerhetshensyn, som vanlige industriroboter.

Yumi er en toarmet robot fra ABB. <i>Foto:  A. Pattenden/ABB</i>
Yumi er en toarmet robot fra ABB. Foto:  A. Pattenden/ABB

Yumi er en to-armet robot som er utviklet for å kunne jobbe sammen med mennesker, det vil si samarbeide om operasjoner.

Roboten er utviklet med tanke på montering av små elektronikkomponenter, og skal ifølge ABB være så presis at den kan tre en tråd i et nåløye.

Yumi er spesielt utviklet for monering av småelektronikk.. <i>Foto:  A.Pattenden/ABB</i>
Yumi er spesielt utviklet for monering av småelektronikk.. Foto:  A.Pattenden/ABB

Dirigent på to dager

«Opplæringen» av Yumi til dirigentoppgaven skjedde i tett samarbeid mellom ABB-ingeniørene og dirigenten, maestro Andrea Colombini.

Under øvelser ble Colombinis bevegelser registrert med såkalt følg-meg-programmering, hvor robotens to armer ble ledet til å følge bevegelsene. Deretter fulgte finjustering av bevegelsene med ABBs Robot Studio-programvare, hvor de ble synkronisert med musikken. Hele prosessen tok kun to dager.

Avlaste dirigenter

– Vi skriver historie i kveld og skaper fremtiden for robotapplikasjoner, sa ABBs konsernsjef Ulrich Spiesshofer på tirsdag.

– Yumi demonstrerte hvor intuitiv og autodidakt maskinen er, og hvor bra vår programvare virkelig er for å lære bevegelsene til en dirigent, føle musikken, og virkelig dirigere et helt orkester, sa Spiesshofer.

Maestro Colombini regner ikke med å bli arbeidsledig, men sier at roboter kan avlaste dirigenter som stadig er på reise og ikke kan følge sitt eget orkester daglig.

Roboten Yumi ankom Horten i august i fjor.  <i>Foto:  Tore Stensvold</i>
Roboten Yumi ankom Horten i august i fjor.  Foto:  Tore Stensvold

– Fleksibiliteten til maskinen er grunnleggende. Bevegelsene er artistiske. Det er helt utrolig, sa Colombini etter konserten.

Syv Yumi'er i Norge

Ifølge ABB er det hittil levert syv Yumi-roboter til norske kunder. Norautron i Horten var først ute og fikk Yumi levert i august i fjor.  

– Vi investerer i roboten for både å kunne produsere mer effektivt, raskere og for å ta bort kjedelig og repetitivt monteringsarbeid. Det er dermed en HMS-gevinst også, sa direktør for forretningsutvikling i Norautron, Jan Erik Strøm til TU da.

Fem av de leverte små-robotene jobber side om side med mennesker i elektronikkproduksjon. Med flere roboter og automatisering, er det blitt en trend at flere norske bedrifter flagger hjem.

To Yumi-roboter er levert til laboratorier ved universiteter.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.