Tyske forskere har funnet ut at en stresset mor kan forandre strukturen i fosterets hjerne.
Spesielt gjelder dette de områdene i hjernen som er vesentlige for emosjonell utvikling.
Ulik virkning
- Effekten er ulik hos jente- og guttebabyer. Det kan kanskje være med på å forklare hvorfor det er forskjell mellom menn og kvinners mottakelighet for emosjonelle og psykiatriske lidelser, sier Katharina Braun fra universitetet i Magdeburg i Tyskland til New Scientist.
Sammen med kolleger fra universitetet i Jerusalem i Israel, har Braun studert effekten av stress hos gravide rotter. Hun presenterte resultatene under årets forum for europeisk nevrovitenskap, som avsluttes i Wien i Østerrike i dag.
Færre nerveforbindelser
Det er i siste trimester at stress påvirker avkommet mest. Dersom moren er stresset i denne perioden, utvikler barnet færre nerveforbindelser i de to hjerneområdene som kontrollerer følelser.
I tillegg viste flere andre deler av hjernen ulik forgrening enn normalt, og dette var igjen forskjellig for jenter og gutter.
Braun har foreløpig ikke testet atferdsendringene disse forskjellene gir for voksne rotter, men resultatene kan tyde på en mulig mekanisme for utviklingen av emosjonelle forstyrrelser hos mennesker.
ADHD og depresjon
Gutter har større sannsynlighet for å utvikle ADHD enn jenter, mens det er mest sannsynlig at kvinner lider av depresjon. Mens ADHD har sammenheng med hjernens oppmerksomhetssenter, er depresjon linket til sammenskrumping av hippocampus.
- Tidlige, emosjonelle erfaringer former hjernen for resten av livet. Mottakeligheten for stress fortsetter etter fødselen, med ulike effekter på hjernen avhengig av type stress og traumer, sier Katharina Braun.
Nå samarbeider hun med psykiatere for å se om virkningene av stress påført i mors mage kan reverseres etter fødselen.