Neurobiologer har utviklet et kunstig bieøye med 280-graders synsvinkel. Det skal kunne brukes på flyvende mini-roboter, og gjøre det mulig for dem å se mer av verden rundt dem.
Fra 110 til 280 grader
Wolfgang Stürzl og hans kolleger ved universitetet Bielefeld i Tyskland ønsket å få til et så vidvinklet syn som mulig gjennom ett enkelt kamera for å redusere vekten på robotfly, skriver New Scientist. For å få det til tok de i bruk et katadioptrisk bildesystem, som bruker både speil og linser til å gjengi et bilde.
Oppsettet deres besto av et kuppelformet speil med en linse i midten. Dette ble plassert 20 millimeter foran kameraets CCD-bildesensorbrikke, med den konvekse flaten vendt mot kameraet. Linsen fokuserer lys fra foran kameraet til CCD-brikken for å skape et bilde med 110-graders synsvinkel. Samtidig fanger den konvekse siden av speilet en refleksjon av omgivelsene bak kameraet, og sender dette lyset til CCD-en. Det utvider synsvinkelen til 280 grader.
Les også:
25 bilder pr. sekund
Deretter syr en data-algoritme de to bildene sammen, og lager et sammensatt bilde som ser ut til å være tatt med en fiskeøyelinse.
– Den lille datamaskinen i robotflyet skal klare å sy sammen disse bildene fort nok til å kjøre 25 bilder pr. sekund, sier Stürzl til New Scientist.
Til slutt sendes det sammensatte bildet gjennom et system som imiterer de tusentalls sekskantete fasettøynene til honningbien, for å fremstille 280-graders syn som et bilde i 2D.
Denne operasjonen reduserer bildets oppløsning, men gjør det samtidig lettere for den som manøvrerer roboten å tyde vidvinkel-synet.
Les også: Humle lærer forsvaret flyteknikk