Et bilateralt kompetanseprosjekt har åpnet døra til japanske kunnskapsmiljøer innen legeringsutvikling for aluminiumkjempen Hydro.
I prosjektet samarbeider Sintef/NTNU og Hydro med fagmiljøene for materialteknologi ved japanske Toyama University og Tokyo Institute of Technology, melder Sintef.
Atomskreddere
Målet er å skreddersy aluminiumslegeringer med spesielle egenskaper, tilpasset ulike bruksområder.
Forskerne studerer hvordan egenskapene til aluminiumprodukter påvirkes av ørsmå mengder fremmedstoffer i atomstrukturer.
Prosjektet finansieres av Forskningsrådet (80 prosent) og Hydro (20 prosent).
Studiene foregår på nanonivå, ifølge Trond Furu, seniorrådgiver i Hydros Corporate Technology Office.
Les også: Hver tredje bil har aluminium fra Hydro
Nye anvendelser
– Ved å tilføre ørlite grann av et annet grunnstoff til flytende aluminium, og ved å kontrollere hvordan atomene binder og fordeler seg gjennom diverse prosesstrinn, kan metallets egenskaper tilpasses den konkrete bruk i det aktuelle sluttproduktet, sier Furu.
Ny kunnskap på dette området åpner for nye produkter der aluminium kan erstatte tyngre materialer. Det betyr miljøgevinster.
– Små mengder av andre elementer kan altså påvirke egenskapene mye i tillegg til prosesseringskostnadene for de enkelte produktene. Også med tanke på resirkulering av aluminium, er viten om disse fenomenene viktig, sier Furu til Sintefs nettsider.
Furu legger til at den kompetansen som Sintef, NTNU og Hydro har innenfor dette fagfeltet, er trukket fram i regjeringens ferske forsknings- og utviklingsstrategi for nanoteknologi.
Hydro-sjefen: – Jeg skal bygge alt i aluminium
Japansk-norsk kombinasjon
Prosjektet kombinerer japansk kompetanse på bruk av transmisjonselektronmikroskopi (TEM) og Sintef/NTNUs sterke fysikkmiljø. Sintef/NTNU får tilgang til vitenskapelig utstyr de ikke har selv.
Det norske miljøet får innblikk i japansk bilindustri og hva som er på trappene. Det gir Hydro en mulighet til å lansere aluminium som alternativ.
Doktorander
Studentene Sigurd Wenner og Takeshi Saito tar doktorgrader (PhD) ved NTNU som ledd i det norsk-japanske samarbeidet.
Prosjektet ledes av professor Randi Holmestad ved NTNU, mens forsker Calin Daniel Marioara ved Sintef Materialer og kjemi er ansvarlig for Sintefs del av prosjektet.
Fikk du med deg disse sakene?