I dag skulle Kristiansand tingrett etter planen ha behandlet konkursbegjæringer mot selskapene Viking Heat Engines og Viking Think Tank. Begge er begjært konkurs av ansatte som ikke har fått lønn.
Rettsmøtet er nå utsatt til 16. desember. På spørsmål om hvorfor rettsmøtet er flyttet, svarer daglig leder Tor Hodne i Viking Heat Engines følgende:
– Rett og slett fordi vi er i ferd med å få på plass en totalløsning, til beste for alle parter, skriver han i en epost.
De ansatte ba i går om at saken ble utsatt i kortere tid. «Det pågår forhandlinger mellom partene som med stor sannsynlighet kan medføre at begjæringen trekkes», heter det i kjennelsen om å utsette saken.
Selskapenes betalingsproblemer er tidligere omtalt av både Fædrelandsvennen og Dagens Næringsliv.
Gründer vant ikke fram: Oljeteknologiselskapet hevder konkurskrav var forsøk på å overta
– Har ikke fått lønn på ti måneder
Teknisk Ukeblad omtalte onsdag ingeniøren Geir Robstad, som er en av dem som har krevd konkurs i Viking Heat Engines. Han er tidligere teknisk direktør i selskapet, og er nå direktør for spesialprosjekter.
– Dette er ikke noe jeg ønsker, men jeg har ikke noe valg. Jeg har ikke fått lønn på ti måneder, det går ikke lenger, privatøkonomien klarer ikke mer, uttalte Robstad til Teknisk Ukeblad onsdag.
Også han bekrefter at selskapet er i ferd med at selskapet er i ferd med å få til en løsning.
– Jeg håper virkelig at løsningen blir total, slik at vi kan legge dette bak oss, forteller han nå.
Det er flere nøkkelpersoner i selskapet som har sendt konkursbegjæringene til tingretten. En av dem er oppført som oppfinner på flere av selskapets gjeldende patenter.
Lager strøm av overskuddsvarme
Teknisk Ukeblad har flere ganger omtalt Kristiansandsbedriften. De har utviklet teknologi som kan omdanne relativt lav overskuddsvarme fra eksos og andre kilder til strøm.
For å utnytte overskuddsvarmen, brukes teknologi basert på kjente prinsipper, både varmeveksling og stempelmotor, en Organic Rankine Cycle (ORC).
Teknologien brukes allerede på land, men selskapet har gjort anleggene mindre og tilpasset dem til motorrom på skip. Konseptet går under navnet CraftEngine.
De har blant annet levert CraftEngine systemet til den amerikanske marinen.
De har også laget en løsning som kan gjøre søppel om til elektrisitet. Selskapets plan var å bruke teknologien for å lage strøm til flyktningleirer og samtidig bli kvitt helsefarlig avfall.
Solcellefabrikk konkurs – 60 mister jobben