EU-kommisjonen publiserte i dag resultatene fra en omfattende test av julebelysning.
Mellom november 2007 og mai 2009 har 196 ulike lyslenker i forskjellige prisklasser blitt testet i fem medlemsland: Ungarn, Tyskland, Slovakia, Slovenia og Nederland, i tillegg til hos EU-kommisjonen selv.
Samtlige lys har blitt testet opp mot 20 krav i forhold til teknikk, brukervennlighet og sikkerhet, og mange lyslenker fikk strykkarakter på flere områder.
Ledningene verst
Resultatene er nedslående:
- Det ble funnet alvorlige feil som kan øke risikoen for elektrisk støt, brannfare, eller begge deler på hele 30,4 prosent av de undersøkte lyslenkene.
- 25 prosent av lyslenkene strøk på sikkerhetstestene av ledningsfestet. Når ledningene ikke er festet godt nok, kan de løsne og medføre høy risiko for elektrisk støt.
- 23 prosent av lyslenkene klarte ikke kravet for tverrsnitt. Det vil si at ledningene er for tynne i forhold til den strømstyrken de skal takle, noe som øker faren for overoppheting og brann.
- 28 prosent strøk på ledningstestene. Det betyr at ledningene er for dårlig konstruert og isolert, og dermed kan gi elektrisk støt.
Flest fra Kina
I tillegg manglet nesten 15 prosent av testlenkene de påkrevde tekniske spesifikasjonene, advarsler var fraværende på 41 prosent av lyslenkene, og 35 prosent av dem manglet skikkelige bruksanvisninger. Det var også flere av lyslenkene som kunne utgjøre en fare for skade på grunn av skarpe kanter.
Noen lyslenker strøk på nesten alle de 20 testkriteriene, mens flere strøk på mellom fire og syv kriterier. Verst var det i Ungarn, hvor hele 95,7 prosent av de testede lyslenkene hadde alvorlige sikkerhetsrisikoer. I Nederland var tilsvarende tall 56 prosent.
Cirka 41 prosent av de 196 typene som var med i testen, var laget i Kina.
Varsler offensiv
EU-kommisjonens forbrukerkommisær, Meglena Kuneva, mener de mange dårlige varene i markedet gjør det vanskelig for forbrukerne å ta de riktige valgene:
– Forbrukerne vil ha mye for pengene og flere alternativer å velge mellom når de handler til jul, men ikke på bekostning av sikkerheten. Denne rapporten er en vekker, og både myndigheter og industrien må nå gjøre alt de kan for å tette hullene som gjør at slike dårlige varer kommer inn i butikkene og inn i våre hjem, sier Kuneva i en pressemelding.
Hun understreker at alle produsenter, distributører, importører og butikkeiere i EU er juridisk ansvarlig for sikkerheten til produktene de fører ut i markedet, og at kontrollen av lyslenker spesielt må intensiveres både fra myndighetenes og industriens side.