Uten den globale oppvarmingen ville varmeperiodene vært mindre intense. Makstemperaturene ville vært rundt 2,5 grader lavere i Sør-Europa og 2 grader lavere i USA.
Det er en av konklusjonene til forskergruppen World Weather Attribution, som på kort tid har undersøkt hetebølgene i juli i Sør-Europa, Kina og et område som omfatter det sørvestlige USA og deler av Mexico.
– Rollen til klimaendringene er fullstendig overveldende, sier forsker Friederike Otto, som har deltatt i arbeidet med undersøkelsen.
Mer sannsynlig
Hetebølgen i Kina kunne funnet sted i et stabilt klima, ifølge forskerne. Men klimaendringene gjorde denne typen hendelse rundt 50 ganger mer sannsynlig.
Værfenomenet El Niño, som er i ferd med å utvikle seg, kan ha bidratt til heten i noen områder. Ifølge forskerne er det likevel klimaendringene som er hovedårsakene til at temperaturene har vært så ekstremt høye.
I byen Phoenix i Arizona har gradestokken passert 43 grader 24 dager på rad. Og i Kina ble det satt ny nasjonal varmerekord 16. juli, da det var 52,2 grader i Xinjiang-regionen.
Omstridte gullgruver i Japan klassifiseres som verdensarv
Brannene på Rhodos
Både i Hellas og andre land i Sør-Europa har de høye temperaturene økt skogbrannfaren. I helgen måtte titusener av mennesker evakueres på ferieøya Rhodos for å unnslippe brannene der.
Flere hundre norske turister har vært i de berørte områdene. Evakueringsoperasjonen er den største i sitt slag i Hellas noensinne.
Selv om hetebølgene i Sør-Europa og USA knapt hadde vært mulige i klimaet vi hadde før, vil varme av dette kaliberet neppe være veldig uvanlig i årene som kommer.
– Hendelsene vi har sett på, er ikke sjeldne i dagens klima, sier Friederike Otto.
Utslippene stiger
Fortsetter de store utslippene av CO2, metan og andre klimagasser, vil ekstreme hetebølger etter all sannsynlighet bli enda vanligere.
Skal klimaendringene bremses, må de globale utslippene reduseres kraftig. Enn så lenge fortsetter de tvert imot å stige.
– Så lenge vi fortsetter å forbrenne fossilt brensel, vil vi oppleve flere av disse ekstremene, sier Otto.
Samtidig som intense hetebølger har en direkte påvirkning på menneskers helse, skaper de også problemer for landbruket. I sommer er maisavlinger i USA, storfe i Mexico, oliven i Europa og kinesisk bomull blitt rammet.
Dødstallet stiger etter brokollaps i Kina