Global oppvarming gjør at Norge får stort kraftoverskudd og billigere strøm fram mot 2050, ifølge en rapport fra Institutt for energiteknikk (IFE).
Overskudd opp 25 TWh
Stigende temperatur gir redusert behov for oppvarming av bygninger. Temperaturen øker med 1 til 4 grader de fleste steder i Norge, og økningen er størst i vintermånedene, dermed mener IFEs prosjektleder Pernille Seljom at oppvarmingsbehovet vil reduseres med opptil 20 prosent, til 41 TWh.
Klimaendringer som følge av CO2-utslipp innebærer dessuten mer nedbør, noe som kan gi økning i vannkraftproduksjonen, fra 149 TWh, på opptil 16 TWh i 2050.
Tilsammen vil redusert oppvarmingsbehov og mer vannkraft kunne gi oss et kraftoverskudd som er vel 25 TWh større enn hva det ville vært uten klimaendringer, skriver Aftenposten.
En vindkraftkonkurrent?
Statkraft mener kraftoverskuddet bør eksporteres, for å redusere andelen kraftproduksjon fra fossile energikilder på kontinentet. Overskuddet kan også brukes i kraftkrevende industri.
Økt produksjon av kraft og redusert etterspørsel betyr dessuten også at husstander kan få lavere strømregninger i framtiden.
IFE har i rapporten analysert virkningene av klimaendringer på det norske energisystemet fram mot 2050,sammen med Meteorologisk institutt, NVE og Fysisk institutt på Universitetet i Oslo.
Prosjektleder Pernille Seljom ved IFE tror at vindkraft, tidevannskraft og bølgekraft vil bli utkonkurrert som følge av kraftoverskudd og lavere priser på vannkraft