INDUSTRI

Kongsberg-sjefen vil bygge toppindustrisenter

Norsk industri må lære av toppidretten og bygge opp et tilsvarende senter for industrien, mener Kongsberg-sjef Walter Qvam.

Det er smart å spille på lag med fagpersonell som sveisere for å få robotene til å gjøre en god jobb.
Det er smart å spille på lag med fagpersonell som sveisere for å få robotene til å gjøre en god jobb. Bilde: Kuka
Tore StensvoldTore StensvoldJournalist
10. mai 2016 - 12:06

Konsernsjef Walter Qvam i Kongsberg Gruppen la fram ideen om et toppindustrisenter på Norsk Industris Industrikonferanse i går.

- Vi skal bruke krisen i olje- og gassindustrien til å løfte oss, etablere nye bedrifter og løfte andre med digitalisering og økt kompetanse, sa Qvam.

O2-måling og resultatdeling

Han vil at industrien og næringslivet skal dele grunnkompetanse på tvers, slik de gjør i idrett, blant annet om oksygenopptak og effektive treningsmetoder. På samme måte er det digital kompetanse og automatisering alle bransjer kan nyte godt av. 

- Vi må se på den norske modellen også for et slikt toppindustrisenter. Det er en form for dugnad der vi setter oss et langsiktig mål. Vi må dele på kompetanse på tvers av bransjer og klynger, selskaper og institusjoner, sier Qvam.

Konsernsjef Walter Qvam i Kongsberg Gruppen. <i>Foto: Kongsberg</i>
Konsernsjef Walter Qvam i Kongsberg Gruppen. Foto: Kongsberg

Lærer av UK

Administrerende direktør Lars Stenerud i Plasto AS, som også er er styreleder i SFI Manufacturing, har vært med på idédrodlingen og utdyper tankene.

- Vi har besøkt tilsvarende senter i utlandet, blant annet i Storbritannia. Det fungerer veldig godt. Der stilles den nyeste teknologien til rådighet for bedrifter, forskningsinstitusjoner og universiteter, enten et er snakk om prototyper eller piloter, sier Stenerud til TU.

Qvam og Stenerud ser for seg at senteret bygges opp rundt en klynge, men skal omfatte alle klynger.

Digi-data og klynge

Det skal være et møtepunkt for ny teknologi, forskning, utvikling og universiteter der mange bransjer jobber sammen om det som er grunnleggende – digitalisering, det vil si å utnytte «big data» til å bygge en smartere industri, blant annet med automatisering og robotisering.

Stenerud mener et senter må bygges opp i felleskap med offentlige og private midler. Det vil være naturlig å bygge det opp rundt en sterk klynge, der både Raufoss og Kongsberg kan være aktuell geografisk plassering.

Administrerende direktør Lars Stenerud, Plasto AS i Åndalsnes. <i>Foto: Tore Stensvold</i>
Administrerende direktør Lars Stenerud, Plasto AS i Åndalsnes. Foto: Tore Stensvold

- Lokalisering er ikke det viktigste for meg, men at det blir bygget opp slik at norske bedrifter får tilgang på det nyeste av ressurser, både maskiner, mennesker, kapital og alt som hører til en komplett verdikjede.

Nysgjerrig Siv

Finansminister Siv Jensen fikk høre om toppindustrisenteret for første gang i går. Hun synes det høres ut som en spennende tanke.

- Dette var nytt for meg. Vi må se nærmere på dette. Vi har allerede mange møteplasser mellom det offentlige og næringslivet, sier finansministeren til Teknisk Ukeblad.

Hun vil ikke love noen penger på stående fot.

 – Det må vi vurdere, og se hva vi eventuelt må prioritere bort, sier Jensen.

Stenerud håper en beslutning kan fattes så snart som mulig. – Vi er utsatt for hard konkurranse, vi må få opp kompetanse. Det tar tid, men vi må komme i gang nå.

Nødvendig samarbeid

Konsernsjef i Siemens Norge, Anne Marit Panengstuen. <i>Foto: Tore Stensvold</i>
Konsernsjef i Siemens Norge, Anne Marit Panengstuen. Foto: Tore Stensvold

Konsernsjef Anne Marit Panengstuen i Siemens synes et toppindustrisenteret er en god ide.

- For å få til et løft rundt digitalisering, må vi samarbeide. Hydro, Raufoss Technology og andre bedrifter ville ikke vært der de er i dag uten samarbeid med Sintef og andre institusjoner der de får ta del i felles kunnskap, sier Panengstuen.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.