OSLO BØRS

Kraftig børsfall – energi og teknologi er blant de største taperne

Bankuroen sender Europas børser ned fredag. Oslo Børs stengte ned over 2,9 prosent, mens energiindeksen var ned 3,6 prosent  og teknologiindeksen var ned 3,7 prosent.

Ingen fest på Oslo Børs fredag.
Ingen fest på Oslo Børs fredag. Foto: NTB
Gunhild HaugnesGunhild HaugnesJournalist
24. mars 2023 - 15:39

Igjen gripes aksjemarkedet av frykt som følge negative nyheter om toneangivende banker. Først kollapset Silicon Valley Bank i USA. Kort tid etter ble det kjent at storbanken Credit Suisse hadde problemer.

Nå er det den tyske giganten Deutsche Bank som bekymrer investorene. Kursraset startet etter nyheten om at den tyske storbanken planlegger å innløse obligasjoner som ikke forfaller før i 2028.

Økt uro

Selv om tiltak ble satt i verk for å stoppe uro som følge av bankproblemene, er det nervøsitet å spore. Flere frykter man er på vei inn i en ny krise, ala finanskrisen som kom i 2008 i kjølvannet av at Lehman Brothers kollapset.

Ved stengetid var hovedindeksen på Oslo Børs ned i overkant av 2,9 prosent, mens energiindeksen var ned over 3,6 prosent. Oljegiganter som Equinor, Aker BP og PGS var ned henholdsvis 3,1 prosent, 4,4 prosent og 11,6 prosent. En av de aller største taperne var  bioteknologi-selskapet Softox Solutions, som falt nær 15 prosent fredag.

Teknologiindeksen falt noe mer enn hovedindeksen og var ned i overkant av 3,7 prosent. Flere andre europeiske børser falt også kraftig fredag.

SANTA CLARA, CA, US - MARCH 13: People wait outside the Silicon Valley Bank headquarters in Santa Cl ...
Les også

Kollapsen i Silicon Valley Bank skapte panikk: – Var svært viktig for oppblomstringen av tek-selskaper

– Venter på at skjelettene skal ramle ut

I tillegg har både Federal Reserve i USA og Norges bank satt opp renten denne uka, noe som heller ikke skaper feststemning på børsene. 

– Man sitter og venter på hvor det neste skjelettet skal ramle ut. Dersom Deutsche havner i et negativt lys, kan det bety at folk begynner å trekke ut penger. Det blir en selvforsterkende syklus der frykt i seg selv kan skape fundamentale problemer, sier bankanalytiker Ulrik Årdal Zürcher i Nordea Markets til Dagens Næringsliv

Den finske statsministeren Sanna Marin sier at garantiordningene er en siste utvei for selskaper som risikerer å kollapse.
Les også

Nabolandene frykter kraftkollaps – kan bli behov for milliardpakker i Norge også

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.