Datatilsynet reagerer på at Kripos nekter å slette foto og fingeravtrykk av personer som er frikjent i retten eller har fått saken sin henlagt.
Rar tolkning
Jurist og seniorrådgiver Cecilie Rønnevik i Datatilsynet karakteriserer Kripos sin tolkning av loven som «veldig rar», skriver Vårt Land.
Reglene er slik at personer som blir dømt til fengselsstraff, som regel får sine fingeravtrykk, foto og DNA lagret for all fremtid. Data fra personer som er frikjent i retten eller som har fått saken sin henlagt, og som tidligere ikke har blitt domfelt, skal slettes fra registrene.
Datatilsynet reagerer på at Kripos beholder foto og fingeravtrykk som er tatt i forbindelse med saker som tiltalte ble frikjent i, fordi tiltalte har blitt domfelt tidligere i andre saker.
Hypotetisk
– Jeg kan ikke se at opplysningene fra en sak der man er frifunnet, er relevante på grunn av tidligere dommer, sier Rønnevik.
Kripos mener dette er nødvendig blant annet på grunn av at de ønsker å oppdatere fotografier og fingeravtrykk, men også dette reagerer Rønnevik på.
– Når det ikke lenger er noe forhold mellom den dømte og politiet, så skal det ikke være noen form for registrering. En kan ikke samle inn bevismateriale for hypotetiske framtidige lovbrudd, mener hun. (©NTB)