73 milliarder kroner. Det er størrelsen på markedet BIT - Breivoll Inspection Technology vil gå løs på.
Sammen med Veritas har de utviklet en ny teknikk som kan måle godstykkelsen i gamle støpejernsrør.
Bare i Norge har vi 40 000 kilometer vannrør og mellom 60 og 70 prosent er i støpejern. I hele verden finnes det rundt 20 millioner kilometer vannrør. Mange er gamle og lekker enorme vannmengder.
Problemet har vært å avdekke tilstanden i rørsystemet. Pengene til rehabilitering bør helst brukes der de trengs mest. Til nå har man brukt lytteteknikker for å finne lekkasjer, men da er ofte skadeutviklingen allerede kommet svært langt.
Undersøkte Blücher
Den norske teknologien ble i sin tid utviklet av Veritas for å måle skrogtykkelse. Krigsskipet Blücher er blant annet undersøkt med denne metoden.
BITs videreutvikling minner mest om en mekanisk orm som snor seg gjennom vannrørene med ledninger på slep. Rundt kroppen på ormen sitter 64 akustiske målere - transdusere.
Mye av utviklingsarbeidet har gått ut på å gjøre disse målerne små nok. I den endelige versjonen av det nye måleinstrumentet ,håper BIT å kunne oppnå like høy nøyaktighet med bare 32 transdusere.
Når måleinstrumentet kryper gjennom røret, sender transduserne ut lyd i et spekter fra 200 kHz til 2 MHz. Resultatene fra refleksene sendes tilbake til en svært kraftig datamaskin som kan gi et meget nøyaktig tilstandsbilde av den gjenværende godstykkelsen. Både rust og grafittering skilles lett ut fra gjenværende støpejern.
Vangdal bekrefter at markedet er modent for den nye norske teknologien. Ryktet går og bedriften mottar hele tiden forespørsler fra hele verden. Det er allerede inngått samarbeidsavtaler om rørinspeksjon med flere store norske bykommuner. Bare dette utgjør en ordrereserve på 15 millioner kroner.
Da TU skrev om Tromsøselskapet for et år siden, var de klar til testfasen med prototypen. Nå har de grundig bevist at teknologien funger som den skal og selskapet er klar for vekstfasen.
250 kroner per meter
- Vi ønsker å konsentrere oss om markedet i Skandinavia, sier adm. direktør i BIT, Arne Christian Vangdal.
- Vi vil stå for salg av tjenester til kommunale etater og andre som trenger tilstandskontroll i Skandinavia, mens resten av Europa og Nord Amerika vil bli dekket av partnere. Markedet vi retter oss mot , er rør som er gravd ned før 1970. Bare det dreier seg om rundt 290 000 kilometer. En rørinspeksjon vil koste ca 250 kroner per meter og vi kan inspisere to meter i minuttet. Det kan høres ut som svært god butikk, men faktum er at begge parter vil tjene stort på dette.
Nå møter BIT den vanskelige fasen som alle norske gründerbedrifter sliter med: nemlig å få nok kapital til å produsere utstyr for salg. – Det ville være trist om vi må til utlandet for å få den startkapitalen vi trenger for en så lovende teknologi som denne, sier Vangdal og oppfordrer alle med investeringslyst til å ta kontakt.
Les første artikkel om dette i TU: http://www.tu.no/nyheter/bygg/article25806.ece