PODKAST

Kunstig intelligens og roboter vil ikke overta verden på lenge

Vi trenger ikke frykte kombinasjonen av AI og mekanikk ennå. Det vil ta mange år før de gir et solid innhugg i antall arbeidsplasser. Hvor mange er ikke godt å si.

Kan AI og roboter: Kyrre Glette er førsteamanuensis i robotikk og intelligente systemer
Kan AI og roboter: Kyrre Glette er førsteamanuensis i robotikk og intelligente systemer Foto: Odd Richard Valmot
18. mars 2021 - 20:30

Kyrre Glette er førsteamanuensis i robotikk og intelligente systemer ved Institutt for informatikk på UiO. Det er mannen som kan hjelpe oss å se et stykke inn i krystallkula når vi undrer oss på om Boston Robotics dansende roboter vil konkurrere ut enda flere arbeidsplasser enn kunstig intelligens (AI) og maskinlæring allerede er i ferd med å gjøre.

Glette kan berolige oss. I hvert fall på kort og mellomlang sikt, selv om han innrømmer at slike godt koreograferte øvelser kan gi en pekepinn om framtiden. Selv roboter som kan danse kan ikke bygge et hus. I dag.

Han tror utviklingen kan gå raskere når vi blir flinkere til å kombinere mekanikk og kunstig intelligens.

Nesten latterlig dumme

Derimot kan han berolige de som frykter at intelligente roboter vil overta verden. Generell kunstig intelligens, det vil si den som kan matche den vi selv går og bærer på, ligger veldig langt i fra det vi har nå. Den vi jobber med i dag er spesialanvendelser som blir nesten latterlig dumme når de trår utenfor feltet sitt.

Han tror heller ikke at utviklingen bare vil fortsette å akselerere eksponentielt mot den såkalte singulariteten. Vi har vært gjennom det mange kaller AI-vintre før, og det kan skje igjen.

Teknisk Sett: Moberg & Valmot

Jan M. Moberg og Odd Richard Valmot i Teknisk Ukeblad er begge sivilingeniører med solid teknologisk bakgrunn. Hver uke snakker de om aktuelle teknologiske temaer i TUs podkast Teknisk sett.

Normalt publiseres Teknisk sett hver torsdag ettermiddag.

Elbil – Teknisk sett

Odd Richard Valmot og Jan M. Moberg.
Odd Richard Valmot og Jan M. Moberg.

TU har også startet podkast om elbiler. Elbil – Teknisk sett vil vanligvis publiseres hver tirsdag ettermiddag, og er tilgjengelig både som rent lydopptak og med video på TU.no.

Her finner du Elbil – Teknisk sett:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.