KLIMA

Kvotepris hindrer teknologiutvikling

VIKTIG STØTTE: I Storbritannia er støtteordningene for bølgekraft rause, noe som fører til flere utbygginger - som dette bølgekraftverket på den skotske øya Islay.
VIKTIG STØTTE: I Storbritannia er støtteordningene for bølgekraft rause, noe som fører til flere utbygginger - som dette bølgekraftverket på den skotske øya Islay. Bilde: WAVEGEN
Mona StrandeMona StrandeJournalist
19. nov. 2007 - 08:30

Intensjonen i Kyoto-avtalen er at prisen på klimakvoter etterhvert skal øke, slik at det over tid vil gi kraftige utslippsreduksjoner og ny teknologi. Men ifølge prosjektleder Jon Fixdal i Teknologirådet går det altfor sakte, fordi kostnadene ved utslipp er for lave.

Hindrer temposkifte

- Kvoteprisen er for lav til at det nødvendige temposkiftet i klimapolitikken kommer, sier Fixdal til Dagens Næringsliv.

For å sikre ny miljøteknologi, mener Teknologirådet derfor det er nødvendig med direkte støtte, samt påbud og forbud. Fornybar energi er et område hvor Teknologirådets prosjektgruppe mener det er ekstra viktig med økt statsstøtte.

Krever økt statsstøtte

- Hvis man ønsker å utvikle og utbygge ny teknologi må støttenivået opp. Støttenivået for ny fornybar energi i Norge er for lavt, sier Fixdal til DN.

Han mener spesielt det er viktig å øke støtten til vindkraftprosjekter, og mener lav støtte til bølgekraft og solenergi er årsaken til at norske aktører velger å legge virksomheten til andre europeiske land.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.