ENERGI

Nord Stream 1 og 2 lekker — både i Sverige og Danmark

Det er mistanke om sabotasje.

VIDEO: Dette er noen av de første bildene fra gasslekkasjene på Nord stream 1 og 2. Filmet fra helikopter av Forsvaret i Danmark.
26. sep. 2022 - 17:47

Mandag kveld falt trykket i gassrørledningen Nord Stream 2 plutselig fra 105 til 7 bar på kort tid. Gassrørledningen går fra Russland til Tyskland via Østersjøen. Kort tid etter kunngjorde den danske sjøfartsmyndigheten Søfartsstyrelsen at det var observert en gasslekkasje på et sted i Østersjøen der Nord Stream 2-ledningen går.

Lekkasjen utgjør en fare for skipstrafikken i området, ifølge Søfartsstyrelsen.

Tirsdag morgen meldte Sjöfartsverket i Sverige at også Nord Stream 1 lekker. Også danske myndigheter bekrefter at gassrørledningen, som går mellom Russland og Tyskland via Østersjøen, lekker på to steder.

Danske myndigheter opplyser nå at de øker landets beredskapsnivå for energi- og gassektoren til oransje, som er nest høyeste nivå, som følge av de tre lekkasjene.

Det danske forsvaret opplyser nå at de har satt inn fregatten Absalon og skipet Gunnar Thorson, samt helikopterkapasitet, for å overvåke områdene rundt lekkasjene. 

Det er meldt om tre gasslekkasjer fra rørledningene Nord Stream 1 og 2, i svensk og dansk farvann. Det er mistanke om sabotasje. De tre røde punktene viser hvor omtrent hvor lekkasjene er. <i>Illustrasjon:  Gazprom/Kjersti Magnussen</i>
Det er meldt om tre gasslekkasjer fra rørledningene Nord Stream 1 og 2, i svensk og dansk farvann. Det er mistanke om sabotasje. De tre røde punktene viser hvor omtrent hvor lekkasjene er. Illustrasjon:  Gazprom/Kjersti Magnussen

 

– Skjer ytterst sjelden

– Brudd på gassrørledninger skjer ytterst sjelden og vi ser derfor at det er grunn til å heve beredskapsnivået som et resultat av de hendelsene vi har sett det siste døgnet. Vi ønsker å sikre grundig overvåkning av Danmark kritiske infrastruktur for å styrke forsyningssikkerheten fremover, uttaler direktør for Energistyrelsen, Kristoffer Böttzauw, i en melding.

De hever nå beredskapen til Oransje nivå, som er nest høyeste trinn på en skala på fem nivåer. Det tilsier at at selskaper må være oppmerksomme på sikkerheten rundt anleggene sine.

Både danske Energistyrelsen og Sjöfartsverket i Sverige har sendt ut et navigasjonsvarsel, hvor de ber fartøy holde seg unna områdene for lekkasjene, med en sikkerhetssone på fem nautiske mil, omkring ni kilometer. De ber også luftfartøy om å holde seg over en høyde på 1000 meter.  

Navigasjonsvarslene og forbudssonene handler om faren for at skip i området kan miste oppdrift på grunn av lekkasjen, i tillegg til fare for at gassen kan antennes over vannet og i luften. 

Det danske forsvaret opplyser at Nord Strem 1 har to lekkasjer nordøst for Bornholm, mens Nord Stream 2 har én lekkasje sør for Dueodde. Lekkasjene ble oppdaget av Forvarets F-16-beredskap. 

– Forsvaret støtter myndighetsinnsatsen etter lekkasjene på Nord Stream-rørledningene i Østersjøen. Fregatten Absalon og skipet Gunnar Thorson er på vei for å overvåke farvannet ved forbudssonene, og vi setter også inn helikopterkapasitet. Utover dette var også patruljeskipet Rota i området i natt, skriver de på sine nettsider. 

Danmarks statsminister: – Neppe tilfeldig

Den danske statsministeren, Mette Fredriksen, uttaler seg om gasslekkasjene på en pressekonferanse i Polen, hvor hun deltar på åpningen av gassrørledningen Baltic Pipe. Hun understreker at lekkasjene er en svært alvorlig sak, og sier at det er vanskelig å forestille seg at det er tilfeldig.

– Det er uvanlig, og jeg vil si at vi fra regjeringens og myndighetenes side tar dette svært alvorlig, sier Frederiksen.

– Det er tre lekkasjer med litt avstand mellom dem. Derfor er det vanskelig å forestille seg at det som skjer er tilfeldig, sier hun videre.

Også den norske olje- og energiminister, Terje Aasland (Ap), er i Polen i forbindelse med åpningen av rørledningen. 

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Baltic Pipe knytter Polen til eksisterende gassrør mellom Norge og kontinentet og skal bidra til å styrke forsyningssikkerheten til både Polen og Danmark, og andre land rundt Østersjøen og Øst-Europa.

Ikke i drift

Ingen av gassrørledningene er for tiden i drift, men de er likevel fylt med gass satt under trykk. 

Gassrørledningen Nord Stream 2 var så å si ferdig bygget og fylt med gass. Men kranen rakk aldri å bli åpnet før Russland invaderte Ukraina. På grunn av krigen valgte tyske myndigheter å ikke sette rørledingen i drift.

Siden da har Russland stengt gassleveransen til Tyskland via den gamle gassrørledningen Nord Stream 1. Russiske myndigheter hevder det skyldes vedlikeholdsproblemer, noe tyske myndigheter stiller spørsmål ved.

Energistyrelsen opplyser at ingen av hendelsene har nåværende betydning for forsyningen av gass til Europa og Danmark, ettersom ingen av rørledningene var i drift. Gassprisene steg likevel tirsdag morgen med 3,3 prosent i Europa, etter å ha falt fire dager på rad.

De tre røde punktene viser hvor det er lekkasjer på rørledningene Nord Stream 1 og 2. <i>Illustrasjon:  Sjöfartsverket</i>
De tre røde punktene viser hvor det er lekkasjer på rørledningene Nord Stream 1 og 2. Illustrasjon:  Sjöfartsverket

Mistanke om sabotasje

Det er foreløpig uklart hva årsaken til lekkasjene er, men den tyske avisen Tagesspiegel skriver at Tysklands regjering tror at noen har ødelagt ledningene i et målrettet angrep enten med ubåt eller dykkere.

En energiekspert sier til nyhetsbyrået TT at det er usannsynlig at lekkasjene skyldes en ulykke.

– Det er usannsynlig at tilfeldige hendelser skulle føre til at begge ledningene ble skadd, sier Tomas Kåberger, som er professor i industriell energipolitikk ved Chalmers tekniska högskola og tidligere generaldirektør for Energimyndigheten.

Også den russiske regjeringen peker på at sabotasje kan være en årsak til gasslekkasjene fra Nord Stream-ledningene i Østersjøen. 

– Ingen årsaker kan utelukkes, sa regjeringens talsmann, Dmitrij Peskov, ifølge Reuters.

Han sier Kreml er svært bekymret over lekkasjen.

Ifølge det tyske magasinet Spiegel advarte amerikanske CIA allerede for flere uker siden Tyskland om mulige angrep på Nord Stream-rørledningene i Østersjøen.

Tysklands regjering mottok tips fra CIA i sommer, skriver Spiegel tirsdag, med henvisning til ikke navngitte kilder.

Tyske myndigheter ønsker ikke å kommentere saken, skriver magasinet.

Skader «uten sidestykke»

Selskapet Nord Stream AG sier at skadene på gassrørledningene i Østersjøen er uten sidestykke.

Selskapet sier også at det er umulig å vite når de to rørledningene – Nord Stream 1 og 2 – kan åpnes igjen, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Begge lekkasjene på Nord Stream 1 er registrert nordøst for den danske øya Bornholm, opplyser Sjöfartsverket til Reuters. Ifølge en dansk minister er lekkasjene i internasjonalt farvann.

– Hendelsen er i internasjonalt farvann og blir sikret i likhet med lekkasjen på Nord Stream 2, opplyser klima-, energi og forsyningsminister Dan Jørgensen til Ritzau.

Hendelser på norsk sokkel

Dette er for øvrig ikke de eneste uvanlige hendelsene på olje- og gassinfrastruktur den siste tiden. På norsk sokkel har det den siste tiden vært observert ukjente droner ved flere anledninger innenfor sikkerhetssonen til i hvert fall fire felt i Nordsjøen. 

I går gikk Petroleumstilsynet ut med en melding, hvor de ber oljeselskaper og rederier som opererer på sokkelen om å øke årvakenheten, og viste til at uidentifiserte droner og luftfartøy kan innebære økt risiko på flere områder.

Her trekker de frem at de kan utgjøre en fare for blant annet helikoptertrafikk og tennkildekontroll, men også bevisste anslag mot plattformer. 

Lokføreren mistet livet i togavsporingen ved Finneidfjord i Nordland torsdag ettermiddag, opplyser politiet. Veien forbi ulykkesstedet er stengt inntil videre.
Les også

Togavsporing på Nordlandsbanen: Lokføreren døde og flere ble skadet

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.