ROMFART

Lørdag blir spektakulær for astronomi-entusiaster

Historiens første solsonde og solformørkelse på en gang.

Lørdag blir det både solformørkelse, oppskyting av solsonde og meteorsverm. Her fra solformørkelsen i 2015, sett fra Longyearbyen på Svalbard.
Lørdag blir det både solformørkelse, oppskyting av solsonde og meteorsverm. Her fra solformørkelsen i 2015, sett fra Longyearbyen på Svalbard. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
6. aug. 2018 - 09:39
Lørdag kan vi oppleve flere spektakulære astronomiske hendelser, blant annet oppskyting av historiens første solsonde, og en solformørkelse.
 

Først ut lørdag er NASAs oppskyting av solsonden Parker. Dette skulle egentlig funnet sted 4. august, men grunnet mindre tekniske problemer har oppskytingen blitt utsatt til 11. august klokken 09.48 norsk tid.

Solsonden skal etter hvert komme ekstremt nær solen, og gjøre målinger i Solens atmosfære. På det nærmeste vil sonden være 6,2 millioner kilometer fra soloverflaten, opplyser astrofysiker Knut Jørgen Røed Ødegaard og vitenskapsformidler Anne Mette Sannes.

– Dette blir aller første gang vi besøker atmosfæren til en stjerne, og sonden vil gi svar på flere mysterier rundt solen, solatmosfæren og dens påvirkning av omgivelsene, inkludert Jorda.

Solformørkelse på formiddagen

Etter oppskytingen av sonden, inntreffer en solformørkelse mellom klokka 10.30 og 12. Det er den største i Norge siden solformørkelsen i 2015, da formørkelsen var total på Svalbard, og nærmet seg total flere steder i landet.

Årets solformørkelse blir ikke like spektakulær, men den inntreffer på et svært gunstig tidspunkt.

Solen står på dette tidspunktet høyt på himmelen, og formørkelsen er derfor svært lett å se med solformørkelsesbriller eller annet sikkert utstyr, ifølge Sanner og Ødegaard.

Sørvest i landet blir solformørkelsen liten og kortvarig, hvor man med solformørkelsesbriller kan se at solskiven har fått et lite «hakk». På Østlandet blir formørkelsen mer fremtredende, men det er befolkningen i Nord-Norge som får oppleve den største formørkelsen.

– Her blir nemlig 20 til 30 prosent av solen dekket av månen.

Meteorsverm på kvelden

Når dagen er over, er det likevel ikke slutt på spektakulære hendelser.

På kvelden starter nemlig høydepunktet for Perseidene, som ifølge Sannes og Ødegaard trolig blir årets aller flotteste meteorsverm.

Stjerneskuddene er i virkeligheten en sverm av støvkorn som brenner opp i atmosfæren over 80 kilometer over oss.

– I år er det nymåne og perfekte forhold for å oppleve svermen på sitt beste, med 60 til 100 flotte stjerneskudd som farer over himmelen hver time på natten, sier de.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.