MOTOR

Løser nytt energiproblem med 200 år gammel stirling-teknikk

Inresol bygger motorer til nye energisystemer for hånd.

For tiden produserer Inresol AB cirka 15 motorer i uka, men snart oppskaleres bedriften, og anlegget har kapasitet til å produsere 5000 motorer per måned. Inresol ABs stirlingmotor er en nyttig liten greie på 56 kilo, og har mange bruksområder. Stefan Mastonstråle.
For tiden produserer Inresol AB cirka 15 motorer i uka, men snart oppskaleres bedriften, og anlegget har kapasitet til å produsere 5000 motorer per måned. Inresol ABs stirlingmotor er en nyttig liten greie på 56 kilo, og har mange bruksområder. Stefan Mastonstråle. Foto: Jørgen Appelgren
Av Tommy Harnes, NyTeknik.se
22. mars 2018 - 05:30

Svenske Inresol utvikler nye energisystemer basert på den 200 år gamle stirling-teknikken. Målet er at systemet skal fungere i privatboliger, på katastrofeområder og i store industrielle applikasjoner.

Inntil videre er det ganske rolig i monteringshallen, som ligger i ­Ericssons gamle fabrikk i Gävle, der det nå bygges stirlingmotorer for hånd. Helt opptil 15 stykker i uka.

Men anlegget har kapasitet til å produsere opptil 5000 motorer per måned, og når alle de produksjonstekniske bitene har falt på plass, regner de med at det blir full fart for bedriften.

– Folk i bransjen, skikkelige energiproffer, sier til meg: «Dere har klart det. Dette blir en energirevolusjon». Vi tror at dette kan bli veldig store greier, sier salgssjef Daniel Walsh i Inresol.

Startet som digital batterilader

Fra starten av var ambisjonene mer beskjedne. Bedriftsgründer og direktør Stefan Mastonstråle er opprinnelig solenergiforsker, og ville utvikle en digital batterilader som komplement til den økende bruken av solcellepaneler og hjemmebatterier.

– Og vi ville at produktet skulle være så autonomt som mulig, og styre elproduksjon og batterilading helt automatisk, sier Susanne Mastonstråle, som er Stefans hustru og medgründer i bedriften.

Vis mer

Grunnmaskinen er en tosylinders stirlingmotor kalt v2-6. Slagvolumet er 1052 kubikkcentimeter, dreiemomentet er 40 til 110 newtonmeter ved 600 til 1200 omdreininger i minuttet, og vekten er bare 56 kilo. De har også produsert den mobi­le varianten v2-6 TRX, i en mer robust konstruksjon, for eksempel til bruk utenfor strømnettet eller i katastrofeområder.

Senere utviklet de et multifuel-brennkammer, som kan varme opp varmeveksleren i motoren med alt fra pellets til naturgass.

– Da ble det åpnet en bred horisont av applikasjoner, sier Daniel Walsh.

I tillegg til at generatoren leverer strøm – opptil 40.000 kilowattimer per år og motoraggregat, kan stirlingmotorens kjøling benyttes til å produsere varmtvann med temperaturer på mellom 30 og 80 grader. Systemet kan kobles til en bygning på samme måte som en oljefyr eller varmepumpe.

– Du kobler den til strømnettet, slår på strømbryteren og så er du i gang. Det skal være like enkelt som å koble til solceller, sier Stefan Mastonstråle.

Egenutviklet

Vis mer

Den digitalt styrte generatoren gjør at strømproduksjonen kan følge behovskurven i boligen eller bedriften.

– Enten bygger vi faste, nøkkelferdige systemer til kunder som vil ha strøm og varme. Eller så kan vi selge volum til industrielle aktører, som allerede har mye varme og vil generere strøm fra den, sier Susanne Mastonstråle.

Eksempler på slike aktører kan være stålindustrien, som jo genererer store mengder spillvarme, eller deler av avfallshåndteringsbransjen som behandler avfall i forbrenningsanlegg.

– Der har vi testet motorene våre i ulike applikasjoner, blant annet et forgassingsanlegg i Canada, med gode resultater. Og olje- og gassindustrien brenner jo bort enorme mengder energi, og ligger dessuten ofte i områder der man ikke har noe fjernvarmesystem som skulle kunne ta vare på varmen. Der er det mulig å eksportere strøm i stedet, sier Stefan Mastonstråle.

Ved store industrielle applikasjoner kobles mange kraftverksmoduler sammen i 19-tommers racksystemer i henhold til samme prinsipp som servere i en serverhall.

Susanne Mastonstråle. <i>Foto:  Jørgen Appelgren</i>
Susanne Mastonstråle. Foto:  Jørgen Appelgren

– Med mange små kraftverk i stedet for ett stort, gjør det ikke så mye om ett av dem skulle tas ut av drift for eksempelvis service, siden en majoritet av kapasiteten alltid er i drift. Utfordringen blir jo da å få mange små maskiner til å jobbe som en eneste stor turbin. Så man får synkronisere strømproduksjonen og koble opp maskinene mot skyen. Styresystemet vårt er forberedt til automatisk å balansere fluktuasjoner i strømnettet og på strømbørsen, sier Stefan Mastonstråle.

All teknikk er egenutviklet, fra selve motoren til kraftelektronikken og battericellene.

Døgnet rundt

Men hvorfor basere det hele på stirlingmotorer, som er en over 200 år gammel teknikk?

– Vi trengte en maskin som kunne gå døgnet rundt, og dessuten har stirlingmotoren høy virkningsgrad på lave omdreininger og lav belastning. Den går stille, og siden ingen forurensninger kommer inn i sylind­rene, blir det lite slitasje, sier Stefan Mastonstråle.

Inresols stirlingmotor kan gå døgnet rundt, og dessuten har stirlingmotoren høy virkningsgrad på lave omdreininger og lav belastning. <i>Foto:  Jørgen Appelgren</i>
Inresols stirlingmotor kan gå døgnet rundt, og dessuten har stirlingmotoren høy virkningsgrad på lave omdreininger og lav belastning. Foto:  Jørgen Appelgren

En annen aspekt er risikovurderingen.

– Stirlingmotoren er en ganske snill maskin. Temperaturen må man naturligvis være forsiktig med, men den har ikke samme type skade­risiko som en eksplosjonsmotor, en kraftturbin eller et hydrogengassanlegg. I prinsippet er det som å ha en tørr­smurt kompressor i maskinrommet, sier han.

Hittil har bedriften skrevet flerårige kontrakter med to store distributører: Strive Energy for Skandinavia, og Kingfisher for Storbritannia. Begge har bestillinger på både enkelte motoraggregater og modulkonsepter for større applikasjoner, men fremdeles er det et stykke igjen før produksjonen vil dekke etterspørselen.

– Jeg sitter med mange ordrer på bordet mitt, men foreløpig er jeg mer vakthund enn selger. Jeg må hele tiden si til folk at de må vente litt; vi må komme skikkelig i gang først. Men gjør vi dette på riktig måte, ser jeg ingen grenser for hvor stort dette kan bli, sier Daniel Walsh.

Artikkelen er opprinnelig publisert på Nyteknik.se.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.