Stein og de fleste andre materialer lager svake lydknepp når de blir deformert. Disse kneppene kalles akustiske emisjoner. I doktoravhandlingen sin ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet NTNU har sivilingeniør Tor Erling Unander (34) fra Grimstad studert akustiske emisjoner for å få bedre rede på hvordan steinen deformeres og etter hvert vil gå i stykker.
Ved uheldige forhold kan en olje- eller gassbrønn bryte sammen. For å forutse og avverge slike problemer er det viktig å ha en god kjennskap til bergarten som brønnen går gjennom. Slike bergarter, som vanligvis vil finnes i og over et petroleumsreservoar, har spesielt vært studert i dette arbeidet, og Unander har utviklet flere nye teknikker for å bedre analysere og forstå målinger av akustiske emisjoner fra slike bergarter. Arbeidet har også bidratt til bedre kunnskap om hvor lyden kommer fra i slike materialer.
De nyutviklede metodene vil være nyttige for videre arbeid med akustiske emisjoner, og det vil øke nytten av å bruke målinger av akustiske emisjoner innen petroleumsrelatert bergmekanikk.
Avhandlingen har tittelen "Acoustic emission measurements in petroleum-related rock mechanics / Akustisk emisjonsmålinger innen petroleumsrelatert bergmekanikk". Arbeidet er utført ved Institutt for petroleumsteknologi og anvendt geofysikk, NTNU, og ved SINTEF Petroleumsforskning. Professor Rune M. Holt har vært veileder. Arbeidet er finansiert av Shell International Exploration & Production, VISTA og SINTEF Petroleumsforskning.
Tor Erling Unander er sivilingeniør (1991) fra Avdeling for fysikk og matematikk, Norges tekniske høgskole, og har disputert for graden dr.ing.