MAT

Mattilsynet advarer mot giftige blåskjell i flere norske feriebyer

Det er ikke grunnlag for å si at noen byer oftere er utsatt for alger som gir rødt varsel, sier Egil Weie Berg i Mattilsynet.

Det frarådes å spise blåskjell plukket i blant annet Larvik og Kragerø.
Det frarådes å spise blåskjell plukket i blant annet Larvik og Kragerø. Foto: Geir Olsen/NTB
23. juli 2023 - 09:12

Mange forbinder blåskjell med sommeridyll, men i flere populære norske feriebyer kan man ende opp på sykehus om man spiser blåskjell man selv har sanket.

Verken i Kragerø, Risør, Tønsberg eller Fredrikstad er det fram til og med 28. juli trygt å spise egne blåskjell, ifølge Mattilsynets blåskjellvarsel.

De dårlige blåskjellene skyldes funn av alger som lager algegift. Samtidig er det varierende hvilke områder i landet som får advarsel mot å spise blåskjell, opplyser seniorinspektør Egil Weie Berg i seksjon mat Trondheim og omland til NTB.

– Der det er rødt blåskjellvarsel, er det ikke trygt å spise blåskjell. Kostholdsrådet er basert på funn av alger som lager algegifter. Vi har samtidig ikke grunnlag for å si at noen byer oftere er utsatt for alger som gir rødt varsel. Varme og sol kan generelt gi noe mer algeoppblomstring, opplyser han.

Flere forhold vurderes

Algegiftene man hovedsakelig leter etter når det kommer til blåskjell er Diarrhetic Shellfish Poisoning toksin (DSP-gift) og Paralytic Shellfish Poisoning toksin (PSP-gift), som henholdsvis er en diarégift og en nervegift.

For å fastslå hvor det er trygt å sanke blåskjell, vurderes ulike forhold, opplyser Berg.

– Det undersøkes blant annet på om algekonsentrasjonen av giftige alger er oppadgående eller nedadgående. Hvilken årstid man er inne i, spiller også inn. Ulike alger kan være mer framtreden til ulike årstider, sier han.

Gode råd

Berg kommer samtidig med flere råd til dem som skulle ønske å sanke blåskjell.

– Når rådene veksler fra sted til sted langs samme kyststripe, anbefaler vi at sanking av skjell foregår nærmest mulig uttaksstedet der Mattilsynet tilrår å sanke skjell, sier han.

– Selv om Mattilsynet råder om å sanke skjell langs en relativt lang kyststripe, skal man alltid være føre var. Med Norges langstrakte kyst med skjær, bukter og fjorder kan algesituasjon av giftalger enkelte plasser være meget forskjellig fra de utvalgte uttaksstedene, opplyser han videre.

Han tipser samtidig blåskjellentusiaster om å bruke blåskjellvarselet som finnes i app for Android og Iphone – samt at når det i varselet for et område står «spis med måte», betyr det inntil 15–20 mellomstore skjell.

Siden månedsskiftet juni/juli har havtemperaturen i Nord-Norge holdt seg unormalt høy. Det har ført til en nærmest eksplosjonsartet økning i antall lakselus i oppdrettsanleggene. Mattilsynet varsler nå bøter og pålegg om å iverksette tiltak.
Les også

Mattilsynet varsler bøter etter voldsom økning i lakselus

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.